Etter et over fem timer langt krisemøte ga partileder og visestatsminister Susanne Riess-Passer, samt finansminister Karl-Heinz Grasser beskjed om at de trekker seg fra regjeringen. Også partiets parlamentariske leder Peter Westenthaler går, ifølge kilder i partiet. Dermed vant den tidligere partilederen Jörg Haider maktkampen i partiet.

FPÖ, eller Frihetspartiet, sitter i regjering sammen med det konservative Folkepartiet (VP). Partiet er splittet i kampen mellom en fraksjon anført av partiets sterke mann Jörg Haider, som formelt ikke har noen verv i partiets toppledelse, og partileder og visestatsminister Susanne Riess-Passer.

Striden dreier seg formelt om et forslag til skattelette som FPÖs regjeringsmedlemmer ikke vil gjennomføre nå på grunn av de store erstatningene etter flommen i år. Haiders fraksjon står på at skattelettene skal gjennomføres neste år som tidligere planlagt.

Åpen for nyvalg

Østerrikes statsminister Wolfgang Schüssel sa tidligere søndag at han ikke utelukket nyvalg og kom med tydelig kritikk av maktkampen i FPÖ.

— Østerrike trenger nettopp i disse dager handlekraftige politikere som forstår sitt håndverk, sa Schüssel på Høsttakkefesten i Wien ifølge den østerrikske kringkastingen ORF.

Han kunne derfor ikke forstå hvorfor mange setter sitt eget parti i vansker med en "smålig strid". Schüssel tilføyde at det kan bli nødvendig for velgerne å avgjøre i den vanskelige situasjonen.

— Jeg er ikke redd for et slikt valg, nærmest ropte Schüssel i mikrofonen på det østerrikske bondelagets fest. Også med tanke på den forestående EU-utvidelsen trenger Østerrike problemløsere, ikke problemskapere, sa han.

Jörg Haider har selv uttalt i et intervju med nyhetsmagasinet Profil at dersom Riess-Passer ikke ville godta utkastene til et kompromiss, måtte det føre til nyvalg.

Uakseptabelt

400 medlemmer av FPÖ som sympatiserer med Jörg Haider hadde lørdag kveld et møte uten godkjenning fra partiets ledelse. På møtet ble de enige om noe som ble framstilt som et kompromiss, men som østerrikske aviser søndag mente i realiteten var et helt uakseptabelt ultimatum.

En del av kompromisset var at Haider selv skulle tilbake i partiledelsen, en posisjon han måtte forlate i februar etter å ha hatt et såkalt "privat" møte med Iraks president Saddam Hussein.

Når det gjelder den foreslåtte skattesenkningen, vil Haider og hans 400 støttespillere at det skal nedsettes en kommisjon som innen januar neste år avgjør om skattereform er mulig nå. Et ekstraordinært landsmøte i januar skal så ta stilling til kommisjonens konklusjoner.

(NTB)