Etter å ha brukt to dager på å samtale med lederne for de politiske partiene i Italia for å finne en løsning på regjeringskrisen, sa Napolitano fredag kveld at han vil kunngjøre sin beslutning lørdag.

— I kveld skal jeg prøve å sortere alle forslagene og tankene mine, og i morgen tidlig vil jeg gi dere min avgjørelse, sa presidenten.

Napolitano varslet tidligere at han under de politiske samtalene ville forsikre seg om at en eventuell ny sentrum-venstreregjering er levedyktig.

Statsminister Romano Prodi sikret seg kvelden før løfter om støtte fra sine politiske allierte, men det gjensto fortsatt å overbevise presidenten om at disse løftene er troverdige.

Italienske aviser skrev i går at Prodi nå arbeider for å utvide det parlamentariske grunnlaget for en ny sentrum-venstreregjering. Koalisjonen som søkte avskjed sist onsdag, hadde et flertall på bare ett eneste mandat i nasjonalforsamlingens førstekammer senatet.

Stemmejakt

— Jeg er på jakt etter flere stemmer. Jeg akter å kjempe videre, men jeg må skaffe meg den nødvendige styrken, skal Prodi ha sagt til sine allierte, ifølge en artikkel i den velinformerte Roma-avisen La Repubblica.

Ifølge nyhetsbyrået DPA hadde Prodi sikret seg støtte til en tolvpunktsplan om hvordan støtten til en ny regjering kan styrkes. Han insisterte på full oppslutning om planen og sa at han ikke hadde noe spillerom for forhandlinger på dette området, het det i meldingen.

Et sentralt punkt i denne planen er at Italias utenrikspolitikk skal ligge fast. Prodis problemer skyldes motstand mot Italias militære nærvær i Afghanistan, der landet har omkring 2.000 soldater, og mot utbygging av en amerikansk militærbase i det nordlige Italia.

Berlusconi

Prodis sentrum-venstreallianse vant en knapp seier over Silvio Berlusconis mer høyreorienterte koalisjon ved valget i Italia i april i fjor. Politiske observatører i Roma tror president Napolitano vil forsøke å unngå et nyvalg nå.

Berlusconi har ikke gitt opp håpet om å bli statsminister nok en gang. Hans talsmann Paolo Bonauiti sammenlikner forsøkene på å danne en ny regjering med «å varme opp gammel minestronesuppe» og sier de er dømt til å mislykkes.

De fleste italienere er trolig enige med presidenten i at et nyvalg vil være en dårlig løsning. Romano Prodis avtroppende regjering var den 61. i Italia etter annen verdenskrig. Det vil si at landet siden 1945 i snitt har hatt nokså nøyaktig en regjering per år NTB.

STR