Til NRK opplyser statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at det i møtet deltok representanter for den militære etterretningstjenesten, politiets sikkerhetstjeneste, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Justisdepartementet.

Hensikten med møtet var å starte en gjennomgang for å se på erfaringer og rutiner samtidig som det blir vurdert om nye tiltak kan gi bedre sikkerhet ved denne type besøk.

— Rutinene ble fulgt

Statsministeren avviste at Norge har opptrådt naivt og forsikret at alle gjeldende rutiner ble fulgt under utenriksministerens besøk i Afghanistan.

– Det er Forsvarets etterretningstjeneste som foretar en trusselvurdering og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som tar ansvar for sikkerheten, sier Stoltenberg.

VG skrev tirsdag at Forsvarsdepartementet (FD) skal ha advart UD mot å offentliggjøre utenriksminister Jonas Gahr Støres reiserute på internett. Så sent som i forrige uke skal FD ha gitt en skarp reaksjon til UD om at det var helt uholdbart å ikke koordinere seg med FD.

Oppga reiseruten på nett

– Det stemmer ikke. Forsvarsdepartementet var ikke med i planleggingen av dette besøket. Sikkerhetsvurderingene ble foretatt av Politiets sikkerhetstjeneste og dette ble planlagt som en sivil reise, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Allerede 20. desember i fjor opplyste UD på sin nettside at Støre skulle til Afghanistan denne uken. I meldingen fremgikk det også at utenriksministerens følge skulle bo på Kabul Serena Hotel.

Strøm-Erichsen avviser at departementet advarte mot å offentliggjøre reiseruten, men medgir at hun holdt en mer restriktiv linje da hun besøkte Afghanistan i fjor høst.

– Det er helt naturlig fordi det er på Forsvarets premisser at forsvarsministeren besøker militære avdelinger. Utenriksministerens tur var av en mer sivil karakter, sier Strøm-Erichsen.

– Må tas på alvor

På Stortinget er det flere som mener at sikkerhetsopplegget rundt turen må gjennomgås for å se om sikkerheten ble godt nok ivaretatt.

– Det kan være vanskelig å balansere behovet for åpenhet med sikkerhet. I dette tilfelle kom det ekstremt klart til syne. Det er ikke alltid lett å få forståelse for at alt ikke kan gjøres kjent, sier Fremskrittspartiets formann Siv Jensen.

Hun understreker at behovet for sikkerhet må komme først uansett hvor stort behovet er for offentlig oppmerksomhet rundt et besøk.

Ifølge Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) kan Taliban være i stand til å overvåke informasjon på UDs hjemmeside.

– Fulgte rutinene

Statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet sier at alle råd PST innhentet fra sine kilder, deriblant Forsvarets etterretningstjeneste, ble fulgt.

– Det er ingenting som tyder på at dette angrepet var rettet mot Norge eller mot utenriksministeren. Sikkerheten står øverst på agendaen, men selvsagt er det etter en slik hendelse nødvendig å gjennomgå alle rutiner på nytt, sier han.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier til NTB at han mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjorde det de kunne for å sikre den norske delegasjonen i Kabul.