JAN LUND

London

Det var i Tikrit det hele begynte. Er det også her det slutter? Blir det her fra Saddam Husseins hjemstavn og regimets ideologiske og økonomiske maktsentrum det siste slag om Irak skal stå?

Fra provinsbyen Tikrit på de gjørmete bredder av Tigris, vokste Saddam Hussein og Baath-partiet opp til å bli et av de verste redselsregimer verden har opplevd i nyere tid. Bagdad og Basra er falt. Men Tikrit er ikke under invasjonsstyrkenes kontroll.

Mens de nærmer seg, vet ingen hva som venter. Framfor ligger kanskje de hardeste kampene hittil under den mer enn tre uker lange krigen. Det er ennå sannsynlig at nettopp Tikrit er utvalgt til å være regimets siste skanse.

Venner og familie

Prosessen som førte Saddam Hussein til toppen som eneveldig diktator begynte her i 1968, da en klikk fra Tikrit kom til makten i Bagdad. På det tidspunkt hørte kupp og revolusjoner til dagens uorden. Regimer kom og gikk. Blodet fløt, og det ble ikke vist nåde når nye kuppmakere tok makten.

Saddam Hussein kom inn i maktens sirkler via sin innflytelsesrike onkel. Sammen begynte de systematisk å bygge ut sine posisjoner ved å hyre familie, slektninger og frender fra Tikrit. Klikken som etterhvert fikk større og større innflytelse, intil de plutselig en dag sto som eneveldige regenter over hele Irak.

Siden har Saddam Hussein nøye valgt ut sine mest betrodde medarbeidere og krigere i og omkring Tikrit. Saddam Hussein er selv født inn i al-Bejat klanen, som tilhører al-Bu Nasir stammen — Tikrit-områdets dominerende.

Stor propagandaverdi

På de 24 årene som har gått siden Saddam kom eneveldig til makten i 1979, har Tikrit gjennomgått en eksplosiv utvikling. Byen er blitt forgylt og forgudet som Saddam Husseins fødested. Den har mottatt all den økonomiske støtte som resten av Irak har savnet så hardt og er blitt vist frem som perlen i Saddams Irak.

Sannheten er at Saddam Hussein ikke er født i selve Tikrit, men i den lutfattige landsbyen al-Ouja åtte kilometer sør for byen. Innbyggere levde i vid utstrekning av sjørøveri. Men Tikrit rommer et sterkt arabisk symbol som han har kunnet utnytte i skapelsen av myten om seg selv. Byen er fødested for den legendariske muslimske feltherre Saladin, som i det 12. århundre erobret Jerusalem fra korstogsridderne.

Regimet har utnyttet propagandaverdien til siste dråpe. Ved byens hovedinnfartsvei møtes den besøkende av et gigantiske maleri av en sverdsvingende Saddam Hussein i spissen for en flokk ryttere på vei inn i Jerusalem. Myten om helten Saladin lenkes nøye sammen med heltemyten om Saddam Hussein.

Langs byens hovedgate er det en lang rekke statuer av Saddam Hussein og det er oppført et hellig minnesmerke for hans avdøde mor. Av alle hans mange palasser er det flotteste bygget her på en klippe ved elven.