På et gatehjørne sitter 15 burmesiske ungdommer. Hendene er bundet på ryggen. Brutalt blir de arresterte demonstrantene lastet opp på en militær lastebil og kjørt vekk. Ved et militært sjekkpunkt litt nede i gaten blir en tenåring med rød T-skjorte slått med batonger av soldatene. Så blir også han ført av gårde.

Store militærstyrker

Om det militære nærværet i Rangoon var tungt fredag, er det dobbelt så stort i dag. Væpnede soldater og politi overvåker hvert eneste gatehjørne. Kolonner av militærkjøretøyer patruljerer gatene. For å unngå at demonstranter tar seg inn til Rangoon, er veisperringer satt opp på alle byens innfartsveier. I selve bykjernen er tettheten av soldater og politi så høy at et enkelt rop om demokrati nærmest er en garanti for å bli arrestert. Det er nettopp det som har skjedd med mange studenter som har deltatt i tilløp til demonstrasjoner i løpet av dagen.

Å gå til fots rundt i Rangoons gater er en heller selsom opplevelse. Svært få ønsker å snakke med oss. De få som sier noe, ber oss stille om å være forsiktige. Samtidig blir vi kontinuerlig fulgt av angivere som overvåker alt vi gjør.

Reorganiserer

En troverdig kilde sier at flere studentledere fortsatt er på frifot, men i dekning. De skal ifølge kilden forsøke å komme i kontakt med hverandre og reorganisere motstanden.

— Så får vi se hva som blir neste steg, sier kilden.

Det er imidlertid liten tvil om at det enorme masseopprøret som preget Burma tidligere i uken er over. At motstanden vil fortsette, er det heller ingen tvil om; befolkningen er fortsatt rasende, spesielt på behandlingen av landets munker. Hvilken form motstanden vil ta, er imidlertid usikkert.

Trist utvikling

Mariann Ruud Hagen, ambassadesekretær ved den norske ambassaden i Bangkok, er svært bekymret over situasjonen.

— Det er usigelig trist å se en rettferdig revolusjon bli møtt med militær overmakt. Vi er dypt bekymret over situasjonen for de mange demonstrantene og munkene som er blitt arrestert i løpet av de siste dagene, sier hun.

— Selv om demonstrasjonene nå ser ut til å løse seg opp på grunn av arrestasjoner av lederskikkelser og munker, betyr det ikke at problemene som demonstrasjonene er uttrykk for ikke fortsatt er til stede. De humanitære problemene i Burma er enorme, fortsetter hun.

Spøkelsesby

FNs spesialutsending Ibrahim Gambari kom i går til Burma. Det har ikke lykkes BT å komme i nærheten av Gambari, men det antas at han vil formidle de kraftige internasjonale reaksjonene på overgrepene og forsøke å overbevise generalene om å stanse undertrykkelsen.

Det er imidlertid liten grunn til å tro at regimet vil lette trykket mot befolkningen på en god stund. Portforbudet som varer fra ni om kvelden til fem om morgenen, skal ifølge regimet vare i hele to måneder. Etter mørkets frembrudd samler fortsatt mange seg ved bordene i de mange terestaurantene, men når klokken nærmer seg ni, blir gatene raskt folketomme. Fra en by beleiret av politi og soldater utvikler Rangoon seg til en ren spøkelsesby.

Soldater bak en barrikade i Rangoon.
STR
Aktivister i Manila barberer hodet under en demonstrasjon mot militærdiktaturet i Burma.
ROMEO RANOCO