– Drapene har fått frem at vi her i Ipswich har store problemer både med narkotikamisbruk og prostitusjon, sier byrådslederen.

Fullt av politi

Vi har vandret med Liz Harsant i gatene der de prostituerte vanligvis selger sine tjenester, men de siste dagene har det vært langt flere politifolk i gatene enn prostituerte.

– Jentene er vekke, men jeg tror ikke det på noen måte betyr at dette problemet er over.

Harsant er en av mange som er kritiske til regjeringens politikk mot salg av sex. Men hun går ikke så langt som enkelte kommentatorer i England, som mener de drepte betaler prisen for regjeringens politikk. Jentene bøtelegges. Det fører til at jentene unngår å operere sammen av frykt for politiet. Dermed blir de mer ubeskyttet.

– Jeg er skuffet over at regjeringen ikke har åpnet opp for at to og to kvinner kan slå seg sammen og selge tjenester fra en leilighet. Det er forbudt i dag. Men om alle de jentene som går her har så pass orden på livet sitt at de kunne ha samarbeidet, det vet jeg ikke.

Åtte års fengsel

Allerede i januar lovet regjeringen å lempe på de strenge antiprostitusjonslovene, men så langt har ingenting skjedd. Noe som de siste dagene har ført til skarp kritikk fra både opposisjon og de prostituertes egen interesseorganisasjon.

– Jenter som organiserer seg to og to i en leilighet risikerer fengsel opp til åtte år for å drive bordell. Det er meningsløst når det er så mye sikrere for jentene å jobbe sammen, sier Sarah Walker i den engelske interesseorganisasjonen for prostituerte.

Under Suffolk politidistrikts pressekonferanse i går lovet kriminalsjef Stewart Gull at verken prostituerte eller kunder risikerte bøter eller straffeforfølgelse.

– Alle skal kunne komme til oss med opplysninger som kan hjelpe oss i etterforskningene, sa han.

Skjuler seg

Men Gull ville ikke svare på spørsmål rundt det engelske forbudet mot gateprostitusjon.

– Jentene er vekke fra gaten nå, og det er vi glad for.

På spørsmål om det ikke betyr at prostitusjonen nå foregår under jorden og utenfor politiets kontroll, svarte Gull.

– Vi kan ikke utelukke det. Men i Ipswich er det bygd opp så mange støttetiltak for prostituerte den siste uken at jentene ikke trenger å selge sex.

Den oppfatningen deler ikke byrådsleder Harsant.

– Det store flertallet av jentene det er snakk om har alvorlige stoffproblemer. Det krever en voldsom innsats å få dem inn i et normalt liv. Vi har ikke ressurser til slike tiltak, og ber nå regjeringen om økonomisk hjelp.

Syv ber om hjelp

Det betyr ikke at alt er like håpløst. Den siste uken har flere prostituerte meldt seg og bedt om hjelp.

– Siden tirsdag har syv av jentene kommet til våre sosialarbeidere og bedt om å komme over på metadon, eller på andre programmer.

Men det Ipswich kan hjelpe jentene med er økonomisk støtte til kjøp av mat, klær, husleie og julepresanger.

– Vi må ikke glemme at flere av disse jentene faktisk har en familie. Alle pengene går ikke til narkotika, sier Hannah Beesley, som jobber for å lette situasjonen for de prostituerte i Ipswich.

Høvik, Tor
Høvik, Tor