Hvis den keiserlige orden forstyrres, kan det bety døden for synderen. Noen må ofres for å holde tronen fri for folkets vrede. Slik var det i årtier i de østasiatiske dynastiene, og slik er det også i dag i nåtidens kommunistiske Nord-Korea.

Ble ofret

I forrige uke var det en av regimets høyest plasserte embetsmenn, 77-årige Pak Nam-ki, som møtte sin skjebne foran en eksekusjonspelotong på ukjent sted i det lukkede landet. Det opplyser sørkoreanske medier og siterer analytikere som fortløpende overvåker utviklingen i Nord-Koreas maktapparat.

Pak ble fjernet fra sin stilling i januar, etter at en pengereform han var ansvarlig for, kom ut av kontroll og utløste raseri blant folk.

Det skjedde i november i fjor, da den hardt prøvede befolkningen på ca. 23 millioner, ble pålagt å gjennomføre et seddelbytte. På de nye sedlene, som nordkoreanske familier fikk, var det to nuller færre enn på de gamle.

Mistet sparepengene

Men for hver familie var det en øvre grense på 100.000 won, hvilket betydde at husholdninger som hadde greid å spare litt, fikk slettet sin formue. Konsekvensene ble ukontrollert inflasjon samtidig med utbredt matmangel i et samfunn som i årtier har lidd under matmangel og kroniske mangler på alt annet enn det som var til overs fra militæret. Folket har fått beskjed om at Pak «med vilje ødela den nasjonale økonomien».

Da virkningene av det feilslåtte pengebyttet ikke lenger kunne skjules, gikk landets diktator, Kim Jong-il til noe så sjelden som en offentlig innrømmelse: «Mitt hjerte blør for dem som kun har mais å spise». Siden reformforsøket i november har stort sett alle offentlige markeder vært stengt, og innløsing av penger innstilt.

Dynastiet fortsetter

Etter nordkoreansk logikk hadde Pak Nam-ki valgt det dårligst tenkelige tidspunkt for gjennomføringen av sitt reformforsøk: Nord-Korea befinner seg midt i et vanskelig tronskifte, der den 68-årige enehersker Kim Jong-il bereder veien for sin 27-årige sønn, Kim Jong-un. Lykkes maktoverdragelsen, vil Nord-Korea ha hatt samme dynasti ved makten siden statens grunnleggelse for mer enn 60 år siden.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

FAMILIEBILDE: Kim Jung-il med sin yngste sønn Kim Jung-un ved sin side på et familieportrett.
KJÆRE LEDER: Ryktene om Kim Jungils sykdom har vært mange.