HEIDI AMSINCK

Det var med vanlig pomp og prakt at dronning Elizabeth formelt åpnet Labours historiske tredje periode som Storbritannias regjeringsparti.

Respekt og sikkerhet står øverst på en ambisiøs dagsorden for det kommende parlamentsåret, som kan bli et av de vanskeligste i Tony Blairs tid som statsminister.

Kan tape

Etter at Labour-regjeringens flertall i Underhuset er redusert fra 161 til 67 kan Blair få det vanskeligere med å trumfe igjennom kontroversiell lovgivning. Er det nok rebeller innen Labours egne rekker, blir han kanskje nedstemt.

Inntil videre har det ikke hindret Blair i å legge frem et omfattende program av nye lover, blant annet de omstridte nye ID-kortene og et nytt, skarpere regime for immigranter og asylsøkere.

Tradisjonen tro var det dronningen som leste regjeringens program foran et tettpakket Overhus med medlemmene i sin fineste stas.

Gammel seremoni

Ifølge den eldgamle parlamentariske åpningsseremonien var medlemmene av Underhuset blitt hentet inn til talen. Men ikke før de hadde demonstrert sin politiske uavhengighet ved å smekke døren i for nesen på budbringeren fra Overhuset, den såkalte Black Rod.

Det er bare et halvt år siden dronningen ledet samme ritual, men valget betydde at åpningen, som normalt finner sted i oktober eller november, måtte gjentas i går. Til gjengjeld varer denne sesjonen i Parlamentet nå frem til november 2006.

Trygge gater ...

En overordnet ambisjon om å gjeninnføre respekt og trygghet i gatene gjennomsyret som ventet dronningtalen, som inneholdt nye lover som skal hjelpe politiet med å få bukt med problemene med drukkenskap, vold, våpenbesittelse og generell antisosial atferd.

Tony Blair sa i forrige uke at disse problemene var nevnt ofte av velgerne under valgkampen og er noe av det som bekymrer britene mest i dag.

En annen lov omfattet av regjeringsprogrammet er forbudet mot røyking på offentlige steder, som vil tre i kraft gradvis de kommende årene.

Blir i Irak!

På utenriksfronten planlegger Blair-regjeringen å sikre den nødvendige lovgiving for en folkeavstemning om den nye EU-forfatningen, som trolig vil finne sted i 2006.

Regjeringen bedyrer at den vil beholde britiske tropper i Irak så lenge den irakiske regjeringen vil ha det. Her bøyer regjeringen seg altså ikke for presset om å sette en dato for tilbaketrekningen.