Santiago: Redningen er nær for de 33 gruvearbeiderne som har sittet innesperret 630 meter under bakken i en gruve i Chile de siste to månedene.

En av lederne for redningsarbeidet, Pedro Buttazzoni, forteller til BBC at de innesperrede gruvearbeiderne kan bli hentet opp allerede i løpet av helgen.

Bare 160 meter gjenstår nå før boringen av redningssjakten er ferdig, slik at gruvearbeiderne én etter én kan heises opp i en spesialbygd stålkapsel.

Raskere

Boringen ned til gruvearbeiderne har gått raskere enn forventet, forteller Buttazzoni som leder det chilenske gruveselskapet Geotec.

464 meter av redningssjakten var ferdig mandag, og Buttazzoni regner med gjennomslag i løpet av de neste tre-fire dagene.

Det er fortsatt uklart om sjakten deretter skal kles med metallplater, noe som i så fall vil ta flere dager.

Dersom redningsledelsen avgjør at dette ikke er nødvendig, kan gruvearbeiderne bli hentet opp i dagslyset alt i løpet av helgen, sier Buttazzoni til BBC.

Optimister

Chiles president Sebastián Piñera og gruveminister Laurence Golborne er også optimister og har begge antydet at gruvearbeiderne snart kan bli reddet.

Mens det til å begynne med ble sagt at de først ville kunne hentes opp innen jul, ble det deretter antydet i løpet av november.

Nå snakker både Pinera og Golborne om andre halvdel av oktober, mens redningsledelsen håper at det kan gå enda raskere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Roberto Candia

VENTER PÅ FAR: Over gruven i Chile venter de pårørende på at de innesperrede gruvearbeiderne skal bli hentet ut. Kollapset

San José-gruven i Atacama-ørkenen, drøyt 700 kilometer nord for Chiles hovedstad Santiago, kollapset 5. august. 32 chilenske og en boliviansk gruvearbeider har siden sittet innesperret 630 meter under jordoverflaten.

Redningsmannskapene hadde nesten gitt opp håpet om å finne overlevende, da de etter 17 dagers leting hørte livstegn fra de 33.

Når redningssjakten er ferdig, skal spesialsoldater fra den chilenske marinen etter planen heises ned for å vurdere situasjonen og bistå med å få gruvearbeiderne opp.

Forberedes

Redningsarbeiderne regner med å bruke én time på å heise opp hver gruvearbeider, og operasjonen vil dermed strekke seg over nærmere to døgn.

Gruvearbeiderne har i samråd med leger alt begynt å trene for redningsoperasjonen.

De får også gode råd fra PR-eksperter for å kunne forberede seg på den massive oppmerksomheten som venter dem fra verdenspressen når de kommer opp i dagen.