• Det er galskap at et land sender om bord soldater som svar til et skip i havsnød, sier adm. direktør Rolf Sæther i Norges Rederiforbund.

Australske soldater bordet i natt det norskeide frakteskipet "Tampa".

Containerskipet "Tampa" ligger nå i australsk farvann utenfor Christmas Island med 438 flyktninger om bord — mange av dem i svært dårlig forfatning. Sæther er sjokkert over reaksjonen fra de australske myndigheter på mayday-signalet fra "Tampa".

— Når mennesker er i havsnød, må og skal skip og mannskap i nærheten komme dem til unnsetning, fastslår Sæther i en pressemelding.

Det er oppfyllelsen av denne plikten som nå har satt "Tampa" i en situasjon hvor det var nødvendig å sende ut nødsignal og sette kursen mot nærmeste havn.

— I nødsituasjoner skal menneskelige hensyn gå foran alle andre hensyn. Vi kan ikke leve med en situasjon hvor nødrop møtes med bevæpnede soldater, sier Rolf Sæther.

Norges Rederiforbund har i dag sendt en henstilling til det internasjonale rederiforbundet ICS (International Chamber of Shipping) og bedt dem følge opp saken. - Det er en selvfølge i det internasjonale samfunn at de som redder liv til sjøs gjør det i forvissning om at alle land stiller opp med nødvendig hjelp. En praksis hvor skip blir møtt med soldater etter å ha reddet menneskeliv lar seg ikke forsvare, konstaterer Rolf Sæther.

Australske spesialstyrker returnerer til land etter å ha vært om bord på Tampa. Spesialstyrkene har nå tatt kontroll over skipet som har 438 asylsøkere om bord. (Foto: Scanpix/Jason Reed)