De reddede dyrene ble dels lokket og dels fysisk dratt tilbake til havet, sier australske tjenestemenn.

Men langt over 100 hvaler døde etter at de strandet på King Island utenfor delstaten Tasmania. Talsmann for myndighetene, Chris Arthur, advarer om at det er fare for at hvalene som er reddet, kan komme tilbake til stranden.

Flere ganger tidligere har hvaler og delfiner skapt sorg blant redningsarbeiderne ved blindt å vende tilbake til strendene de nettopp var blitt berget fra. Men mandag var mannskapene på King Island likevel optimistiske.

– Det er for tidlig å si noe sikkert, men dette har vært en svært bra dag, sa Shelley Davidson i de tasmanske viltmyndighetene. Sist november døde 150 grindhval etter at de svømte på land på en avsidesliggende tasmansk strand.

Forskere er uenige om hvorfor hvaler svømmer inn på strender på denne måten. Fagmannen Peter Mooney kan ikke gi noe endelig svar, men sier at hvalenes flokkinstinkt er svært sterkt, og at hvaler ofte setter livet på spill snarere enn å bryte med flokken.

48 REDDET: Grindhvaler ligger på en strand i på øyen King Island sør for det australske fastlandet, der de svømte i land søndag kveld. Mandag hadde dyrevernere greid å redde 48 av hvalene sammen med fem delfiner som også var grunnstøtt.
HO
LIV? En kvinne forsøker å holde liv i en strandet delfin på øyen King Island mellom Tasmania og det australske fastlandet.
HO