Det var en marinebåt som plukket opp Hiromitsu Shinkawa 15 kilometer utenfor Fukushima-regionen søndag. Han er fra byen Minamisoma.

Hiromitsu Shinkawa fløt i sjøen på deler av et tak, etter at han var blitt ført til sjøs sammen med huset sitt etter tsunamien som slo inn over Japan fredag.

Vendte tilbake Han er i god form og ble transportert til sykehus med helikopter, ifølge forsvarsdepartementet.

— Jeg løp da jeg forsto tsunamien kom, fortalte Shinkawa til redningsmannskap ifølge ABC News

— Men jeg vendte tilbake til huset mitt for å hente noe. Da ble jeg ført bort med vannmassene. Jeg ble reddet mens jeg klamret meg fast til huset på mitt tak, forteller mannen.

Marinebåten satte en lettbåt på sjøen og plukket opp 60-åringen, som vinket til redningsmennene.

Svømte med strømmen Fiskeriarbeideren Yamane Sabai i kystbyen Miyako klarte å svømme med strømmen og klatre i sikkerhet, men mistet flere av naboene sine i katastrofen.

Aftenpostens reportere befinner seg midt i katastrofeområdet i Japan, i kystbyen Miyako nordøst i landet. Det er 50.000 innbyggere i byen, som ble hardt rammet av jordskjelvet i Japan fredag.

— Fra jordskjelvet inntraff til tsunamialarmen gikk, tok det en god stund. Etter at tsunamialarmen tok det 10-15 minutter før bølgen kom, forteller Yamane Sabai (49) til Aftenposten.no.

49-åringen arbeider ved en fiskerifabrikk i byen, og da jordskjelvet inntraff fredag ettermiddag lokal tid, løp han hjem for å se om familien var i god behold.

Tatt av bølgen

Sabai kom hjem til tomt hus, og kort tid etter ble han tatt av bølgen. Han klarte å svømme med strømmen, og fikk til slutt klatret opp på en liten høyde hvor han kom seg i sikkerhet for vannmassene.

På veien reddet han en 80-90 år gammel dame, som han klarte å dra opp skråningen.

Senere fikk han gledesmeldingen om at hele familien hans var i live.

— Svært mange kom seg ikke i sikkerhet. I nabohuset mitt var det to som omkom, sier Sabai.

Saken oppdateres.

— Verste krisen i Japan siden andre verdenskrig

— Vi er klare