JES RANDRUP NIELSEN

Kinesiske medier hevder at minst 1000 barn og ungdommer er kidnappet og solgt som slaver for småpenger.

Alvoret i saken demonstreres ved at Kinas mediesky president, Hu Jintao, fredag engasjerte seg i skandalen om slaveriet i Nord-Kina. Samtidig sa politiet i Shanxi— og Henan-provinsene at i alt 468 mennesker - blant dem en del barn - var reddet fra slaveliknende arbeidsforhold i ulovlige gruver og teglverk.

Det offisielle nyhetsbyrået, China News Service, skrev at president Hu og statsminister Wen Jiabao hadde gitt «viktige instrukser» - tegn på at sentralregjeringen tar problemet svært alvorlig.

Dermed ruller skandalen om slavearbeiderne i Kina videre. Avsløringen har skapt et ramaskrik i Kina etter rapportene i forrige uke om redningen av 31 utsultede barn og voksne som presset til arbeidsdager på mellom 18 og 20 timer på et teglverk, og som rutinemessige ble utsatt for vold.

Glødende murstein

Flere av de løslatte slavene hadde store brannsår over hele kroppen, fordi de var tvunget til å flytte murstein som ikke var skikkelig avkjølt. Eieren av teglverket - sønn av den lokale partibossen - hadde ansatt vakter og anskaffet seg seks vakthunder for å hindre at arbeiderne flyktet.

Kinesisk TV har de siste dagene vist bilder fra både Henan- og Shanxi-provinsen av tidligere slaver, av arbeidsformenn som for åpen skjerm har innrømmet grov vold mot slavene og til og med drap, samt av foreldre til forsvunne barn som antas å være kidnappet og solgt som slaver for småbeløp.

Solgt for småpenger

De fleste løslatte er voksne gjestearbeidere som ble lokket til å jobbe på teglverk i Henan-provinsen samt i teglverk og i jern- og kullgruver i naboprovinsen Shanxi. Men blant de befridde er også kidnappede barn samt tenåringer som ble lokket til arbeidsplassene av agenter, og som ble solgt for så lite som 500 renminbi (400 kroner).

Skandalen synes ikke overraskende å ha senter i den folkerike, men fattige Henan-provinsen, som i Kina med rette oppfattes som kaotisk og ute av kontroll.

Foreldre fra Henan har i månedsvis - i enkelte tilfelle år - prøvd å komme til orde overfor myndigheter, politi og landets medier. Men først da en mor fikk store oppslag på sin leting etter sin tenåring, og det førte til en bølge av lignende saker, satte politiet i de to provinsene i gang etterforskning.

Minst 1000 slaver

For vel en uke siden reddet politiet i Henan-provinsen 217 mennesker ut av slaveriet, av dem 40 barn, etter at 35.000 politifolk hadde ransaket 7500 teglverk og pågrepet 120 personer. I Shanxi sa politiet at 251 personer var løslatt fra slaveliknende vilkår etter aksjoner i 11 byer.

Ifølge Hongkong-avisen South China Morning Post sa en tidligere slave, som hadde lyktes å flykte, at problemet har eksistert i årevis, men at politi og myndigheter har ignorert problemet.

På grunn av Kinas administrative struktur kommer problemer av en slik type ofte ut av kontroll på grunn av nære bånd mellom lokale makthavere og forretningsmenn.

Nå melder kinesiske medier at minst 1000 - trolig langt flere - mindreårige og barn helt ned til åtteårsalderen var tvunget til grovt fabrikkarbeid under uvanlig brutale forhold. Kinesisk politi oppga antall slaver, inklusiv barn, til i alt 1000.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende