Helikoptere og heisekraner har hentet sjokkerte mennesker ut av hus i jordskjelvrammede Christchurch i New Zealand. Pip Ramby er en av dem som ble reddet.

Ramby befant seg i åttende etasje da huset raste.

— Det var rundt ti av oss i rommet, og vi kunne ikke komme oss ut gjennom døren. Da det sluttet å riste og en av oss fikk summet seg til å se seg om, var hele rommet nesten nede på bakken, fortalte hun til nyhetsbyrået DPA tirsdag.

Ramby var en av de heldige. Minst 65 mennesker omkom i skjelvet, som hadde en styrke på 6,3. Myndighetene fryktet tirsdag formiddag norsk tid at mer enn 200 fortsatt var innesperret i bygninger i Christchurch.

Regjeringen i New Zealands hovedstad Wellington fikk raskt satt i gang et omfattende redningsarbeid der både hæren og flyvåpenet deltok. Hjelpemannskaper var tirsdag på vei til New Zealand både fra Australia og fra USA.

«Den svarteste dagen»

— Dette kan vise seg å være den svarteste dagen i New Zealands historie, sa statsminister John Key. Tirsdagens katastrofe var langt verre enn jordskjelvet i september i fjor, som med en styrke på 7,1 gjorde stor materiell skade men ikke kostet menneskeliv.

Utenriksdepartementet i Oslo hadde tirsdag formiddag ikke fått informasjon om at noen norske var meldt savnet eller skadd i jordskjelvet i New Zealand. Men UD hadde heller ikke oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i landet.

Christchurch er med sine rundt 390.000 innbyggere den største byen på den sørlige av New Zealands to hovedøyer. Skjelvet tirsdag hadde episenter svært nær byen, og gjorde blant annet stor skade på domkirken som ligger i hjertet av Christchurch.

Hundrevis til sykehus

Det var lunsjtid da jordskjelvet rammet byen, og mange mennesker var ute i gatene der noen ble truffet av glasskår og steinbiter som regnet ned fra bygningene. Flere hundre måtte sendes til sykehus for behandling.

— Jeg satt ved skrivebordet mitt og fikk kastet meg ned under bordplaten. Så falt taket. Jeg sitter fastklemt og greier ikke å bevege meg. Jeg kjenner at jeg blør, fortalte kontorarbeideren Anne Voss på telefon til en fjernsynsstasjon i hjemlandet Australia.

REUTERS TV