Todd Russell (35) og Brant Webb (37) kom spaserende ut av gruven på sine egne bein etter å ha blitt befridd fra sitt fengsel nesten 1 kilometer under bakken av redningsmannskaper som har arbeidet dag og natt for å nå fram til dem.

Etter å ha stemplet ut og omfavnet venner og familie gikk de inn i hver sin ambulanse for å kjøres til sykehus, der legene sa de var i overraskende god form. Webb fikk reise hjem etter testene, mens Russell skulle skrives ut senere tirsdag.

Da de kjørte fra gruven, var det med bakdørene åpne slik at de kunne vinke til en æresgarde av kolleger og redningsarbeidere.

Før de kom opp sa den ene at han gledet seg til å si opp, mens den andre gjorde det klart at han kom til å levere inn en lang timeliste med overtidstimer.

Fast i stålbur De to har siden 25. april sittet fast i et lite stålbur etter at stollen de arbeidet i i gullgruven Beaconsfield på øya Tasmania raste sammen. En tredje gruvearbeider omkom i ulykken.

Redningsarbeidere lyktes tirsdag med å grave en smal tunnel inn til dem gjennom 16 meter svært hard stein. Ved 5-tiden om morgenen lokal tid ble arbeidet kronet med suksess.

Gruveselskapet feiret nyheten om redningen med å slå på sirenene, mens byens kirke ringte med klokkene for første gang siden 2. verdenskrig.

– Dette er en fantastisk flukt. Det er den største flukten fra det største fengselet vi har, planeten, sa fagforeningslederen Bill Shorten etter at suksessen var et faktum.

De to berget livet fordi de befant seg i stålburet da jordskjelvet inntraff. Kollegaen deres, som kjørte buret, mistet livet da han ble knust under fallende stein.

REUTERS