Kaptein Kåre M. Landsverk (59) fra Kristiansand var fredag kveld norsk tid på vei fra Houston til Kårstø ved Haugesund med gasskipet Berge Danuta. Plutselig fikk mannskapene på båten øye på en liten båt i det fjerne — midt i Mexicogolfen.

— Jeg så en bitteliten båt i det fjerne. Det var masse mennesker som veivet med armene. Vi snudde og fikk stoppet, og fant ut at det var 13 stykker i den bittelille båten, sier Landsverk på telefon fra skipet til fvn.no.

Ble jublende glade

Det var to kvinner og 11 menn om bord i den enkle, åpne båten. Landsverk, som har vært kaptein på Berge Danuta i tre år, og har vært på sjøen i 45 år, forteller at de ble jublende glade når gasskipet kjørte bort til dem.

— Da var det gledestårer, sier Landsverk.

I den lille båten var det ikke annet utstyr enn én enkelt padleåre - ikke en gang motor på båten. Kapteinen forteller at de 13 snakket spansk, og at det dermed var noe vanskelig å kommunisere.

— Men det gikk tålig greit. Etter deres utsagn hadde de vært i båten i 30 døgn. Det er nesten ubegripelig. Men på den andre siden var de uendelig langt ute på havet, sier kapteinen.

Hadde flyktet fra Cuba

Da de ble plukket opp, var de nemlig 260 nautiske mil fra Florida og 235 nautiske mil fra Cuba. Cubanerne forklarte mannskapet på «Berge Danuta» at de hadde forsøkt å flykte fra Cuba til Florida.

— De sa at de hadde drevet av med vær og vind. Men været var bra, og hvis ikke hadde de aldri greid seg, sier Landsverk

Flyktningene ble tatt opp i gasskipet der de fikk mat, klær og sengeplasser.

— De var i forbausende god forfatning, men noen av de begynte å få litt sår og infeksjoner, sier Landsverk, som kort tid etter redningen tok kontakt med den amerikanske kystvakten.

- Desperate folk

Lørdag møtte Berge Danuta en båt fra US Coast Guard som plukket opp flyktningene.

Kåre M. Landsverk og resten av mannskapet har nå fortsatt turen tilbake til Norge og Kårstø, der de skal losse på nytt når de er fremme om en uke. Men Landsverk selv skal ha ferie - noe han ser frem til etter den spesielle opplevelsen.

— Hva tenker du om det du har opplevd?

— Jeg tenker at dette var desperate folk, svarer han ettertenksomt.

LITE UTSTYR: Det eneste hjelpemidlet flyktningene hadde til å hjelpe på fremkomsten, var én padleåre. Alle hjalp til med å padle med hendene da de ble oppdaget av «Berge Danuta». FOTO: BW GAS ASA
FØLELSESLADET: En av de to kvinnene som var om bord i den lille båten gråter av lettelse etter å ha blitt reddet av det norske gasskipet. FOTO: BW GAS ASA
FORNØYDE: Her er flyktningene klare til å dra fra «Berge Danuta». De fikk låne klær fra mannskapet på skipet.
BW Gas ASA
ENKEL BÅT: Det var lite utstyr i den åpne båten. FOTO: BW GAS ASA
PÅ AVVEIE: «Berge Danuta» plukket opp flyktningene i den innringede sirkelen.
BW Gas ASA