• Hadde ikke Trude Vik vært utstyrt med elektronisk skredsøker, ville det tatt mye lengre tid å finne henne i snømassene, sier Olav Håvik (28), som deltok i redningsarbeidet.

ANDERS WAAGE NILSEN Chamonix, Frankrike

Håvik var blant de første skikjørerne som kom til åstedet etter at det tragiske skredet gikk tirsdag.

Han forteller at det aktuelle området er hyppig benyttet til løssnøkjøring. Det var mange skikjørere i området da skredet gikk. — Le Tour er ikke et høyalpint område, og er dermed ikke like avskrekkende som mange av de andre offpiste-områdene i Chamonix, sier han.

Deltok i gravingen De tre som ble funnet, også Trude Vik (bildet), hadde på seg elektroniske skredsøkere. Det gjorde at letemannskapene raskt greide å lokalisere dem. De fleste i gruppen som var involvert i skredet hadde også spade og søkesonder i sekken.

— Slike hjelpemidler bør være obligatorisk for alle som kjører aktivt utenfor løypene i potensielt skredfarlig terreng, sier Håvik. Han har denne vinteren har valgt å bo i Chamonix for å oppleve det mange karakteriserer som verdens beste offpiste-kjøring. Han var i likhet med de skredtatte på Le Tour på Sveits-siden av Chamonix for å kjøre i løssnøen der, da han oppdaget skredet omkring klokken 13.30 tirsdag.

— Da jeg kom til området var en del folk i full sving med å grave etter en person. Sammen med to franske fjellguider begynte jeg å søke med elektroniske skredsøker etter flere overlevende. Etter kort tid fikk vi inn signal fra Trudes skredsøker, forteller han.

Livreddende førstehjelp De to guidene fikk finlokalisert posisjonen til Trude, og begynte å grave. Håvik fortsatte å lete etter overlevende nederst i skredtungen, men kom tilbake til stedet der Trude Vik lå og hjalp til med gravingen og gjenopplivingen. Det ble gitt livreddende førstehjelp i minuttene før medisinsk personell ankom skadestedet.

Trude Vik skal ha vist tegn til å puste selv før hun ble båret inn i helikopteret som fraktet henne til sykehuset. Den livreddende førstehjelpen var trolig grunnen til at Trude Vik fortsatt er i live.

Av medisinske grunner ligger hun nå i såkalt terapeutisk koma ved sykehuset Hopital Salonge i Chamonix.

— Det er vanskelig å si hvordan det vil gå med Trude Vik. Vi må vente minst to til tre dager før vi vil prøve å få henne ut av koma, sier legen Francois Bernage til Bergens Tidende.

Samlet i Chamonix Familiene til Trude Vik, Sigri Widerøe Kristoffersen, som ble funnet omkommet, og Lennart Nordengen samlet seg i går i Chamonix. Nordengen er fortsatt ikke funnet i de store snømassene. To dager med konvensjonelle søk med skredsonder og bruk av lavinehunder har så langt ikke ført til noe resultat.

Ifølge Utenriksdepartementet vil letingen etter Nordengen som vil bli gjenopptatt så snart det lar seg gjøre. Familien fikk torsdag ettermiddag garantier for finansieringen av letingen.

LES OGSÅ: Flere nestenulykker i norske fjell - Like gjerne på Voss Snøradar fra Svalbard

SØK: Fjellområdet der de fire norske skiløperne ble tatt av ras. De tre som ble funnet, også Trude Vik, hadde på seg elektroniske skredsøkere.(FOTO: DENIS BALIBOUSE, REUTERS)