TORGEIR NORLING

— Jeg trodde hun var død, og ble så glad når hun ropte på meg. Jeg har bare en datter igjen, sier Yusnasa og stryker Mega Augustina (10) over kinnet.

Yusnasa forteller at Mega Augustina fikk i seg forurenset vann da hun ble tatt av flodbølgen og snart ble syk. Så syk at legene ved det lokale sykehuset til slutt ga henne opp. Med alvorlig stivkrampe ble hun fraktet med helikopter til feltssykehuset, der vi møter henne på intensivavdelingen.

— Alle som ligger her er kritisk syke, men med henne tror vi det skal gå bra, sier operasjonssykepleier Inger Staff fra Bergen og Voss.

30 nordmenn på plass

Inger Staff er en av vel 30 norske leger, sykepleiere, kirurger og teknikere som er i full gang ved feltsykehuset i Banda Aceh. Det norske sykehuset har sengeplasser til over 100 pasienter, og spesialkompetanse og utstyr til å ta seg av det aller meste. Den høye standarden har ført til at sykehuset nå har begynt å overta alvorlige syke fra andre sykehus.

— Vi er litt få sykepleiere, og siden pasientene er så syke krever det enormt, sier Staff.

Sammen med anestesilege Kåre Løvstakken forsøker hun ved hjelp av en slange ned i magen å tilføre næring til en mann i førtiårene som ligger i koma. Ingen vet hvem han er, eller hvor han kommer fra. Han lider også av alvorlig stivkrampe.

— Vi har rundt 30 pasienter, men det er snakk om veldig alvorlige tilfeller som krever mye oppfølging. Vi har faktisk ikke kapasitet til å ta oss av så mange flere, sier Løvstakken.

Han forteller at de fleste tilfellene dreier seg om alvorlige tilfeller av stivkrampe og lungebetennelse. Sykdommer pasientene har pådratt seg som følge av infeksjoner eller forurenset vann. Han viser oss inn til 9 år gamle Yusi som han for tre dagers siden hentet på et lokalt sykehus.

— Jeg trodde ikke hun kom til å klare seg, men hun har blitt mye bedre. I dag var hun allerede ute og gikk, sier han.

Kom for sent

At sykehuset redder liv er det ingen tvil om. Det norske teamet virker faktisk så bra at man undrer seg over hvor mange de kunne reddet om de bare hadde kommet seg på plass litt tidligere.

For perioden da skadede lå strødd og blodet fløt i korridorene ved de lokale sykehusene var over da feltsykehuset kom på plass tre uker etter katastrofen.

I dag enda en uke senere er behovene for sykehus og medisinsk hjelp i provinshovedstaden stort sett dekket.

— På feltsykehusene er dekningen veldig god, det er en betydelig overkapasitet, sier Eigil Sørensen, spesialutsending for Verdens Helseorganisasjon.

I Banda Aceh alene finnes det nå over ti feltssykehus. Utenfor kysten fortviler et stort tysk sykehusskip over at de bare har tre pasienter. Det ryktes nå at de forsøker å stjele pasienter fra andre sykehus for å blidgjøre giverne.

For Haukeland kirurg Asgaut Viste har det også vært rolige dager.

— Foreløpig er det lite å gjøre. Det dreier seg om over tre uker gamle skader, sier han.

Bekymret

Det er flere grunner til at de medisinske forholdene i Banda Aceh har bedret seg etter flodbølgekatastrofen. For det første var bølgen var så kraftig at de som ble tatt som regel mistet livet. I forhold til det enorme antallet døde er det derfor relativt få skadede mennesker. I tillegg har Aceh så langt unngått faren for alvorlige epidemier.

Eigil Sørensen tror nå at nok systemer er på plass til å takle eventuelle utbrudd, men er likevel bekymret for fremtiden.

— Gjenoppbyggingsfasen er mer komplisert her enn i mange andre katastrofeområder. Mange sykehus, klinikker, offentlige helsekontor er ødelagt. Av helsepersonalet har mange omkommet, sier han.

Han frykter vakuumet som vil oppstå når mange hjelpeorganisasjoner pakker sammen og reiser.

— Jeg er bekymret fordi oppbyggingen av helsetjenesten vil ta veldig lang tid. En del organisasjoner vil trekke seg ut før man har etablert et fungerende system, sier han.

Blir værende

Det er en utfordring Røde Kors ønsker å takle. For selv om de var for sent ute forbereder det norske personalet seg på å bli værende en god stund til.

— Mange har begynt å reise hjem, men vi blir til Indonesia selv har kapasitet til å overta driften ved sykehuset, sier Inger Staff.

Og mens årsakene til forsinkelsen nok kommer til å bli et tema på intern-møtene i Røde Kors fremover, er Yusnasa og de andre vi møter på det norske feltssykehuset sjeleglade for at de fikk profesjonell hjelp i tide.