• Vennene mine ba meg om å hjelpe dem da jeg ble dratt ut. De er fortsatt der inne, redd dem! 12 år gamle Veysel Dagdeviren overlevde da en kostskole raste sammen i gårsdagens jordskjelv i Tyrkia. I går kveld kjempet redningsmannskaper for å redde skolekameratene hans.

CATHRINE KRANE HANSEN

Det var torsdag for tidlig å fastslå nøyaktig hvor mange som mistet livet i gårsdagens skjelv i det sørøstlige Tyrkia, som målte 6,4 på Richters skala. Statsminister Recep Tayyip Erdogan sa torsdag ettermiddag at det bekreftede antall døde nærmer seg 100 og antall skadde rundt 450.

Røde Kors' søsterorganisasjon Røde Halvmåne frykter at så mange som 300 mennesker kan ha omkommet i skjelvet, ifølge BBC.

Kostskole hardt rammet

Elevene ved en kostskole i Celtiksuyu ble hardt rammet av jordskjelvet. Torsdag fryktet man at 100 barn fortsatt var fanget under skolen som kollapset. Det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia meldte at 69 elever skal ha blitt hentet ut av ruinene i live. 230 barn skal ha gått på kostskolen i Celtiksuyu, men det er uklart hvor mange av disse som befant seg i bygningen da skjelvet rammet.

— Dette er forferdelig sørgelig. De klarer neppe å redde opp alle barna. De som ikke reddes ut innen et døgn er det nok lite håp for. Antall omkomne blir alltid høyere enn det de første rapportene tilsier, forteller Kuvvet Atakan til Bergens Tidende.

Han er opprinnelig fra Ankara, 70 mil fra Bingol-provinsen. Nå er han professor ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Med i flere EU-prosjekt

Instituttet i Bergen har lenge drevet med seismiske risikoberegninger og er nå med i flere EU-prosjekter. Ett av de flernasjonale prosjektene går ut på å beregne jordskjelvrisikoen i Istanbul.

— Forrige jordskjelv med liknende styrke i dette området var i 1971 og krevde 878 menneskeliv. Vi vet at etter jordskjelvet i Bingol vil det komme et ved Maramarasjøen. Dette vil bli langt kraftigere enn gårsdagens, rundt 7,4 - 7,5 på Richters skala, og det vil få store konsekvenser for Istanbul og området rundt. Det viser bevegelses-simuleringer vi har foretatt, forteller Atakan.

Han kan ikke si nøyaktig når skjelvet vil ramme Istanbul, men tipper innen 30 år.

— Man har nå laget en beredskapsplan for Istanbul og etablert et nettverk av målestasjoner som sender meldinger via mobilnettet. Slik kan man umiddelbart kartlegge effektene av jordskjelvet. Et stort problem i Istanbul er sikring av gamle bygninger. Myndighetene har ikke pålagt eierne å foreta de forbedringer som kreves. Nye bygninger sikres på en helt annen måte, men det er fortsatt enormt mye arbeid som skal gjøres.

(NTB)