JAN TYSTAD

Trass i dette dør et barn hvert tredje sekund, sa popartisten sir Bob Geldof mens han knipset med fingrene hvert tredje sekund.

Nå er det ikke bare Geldof som går rundt og knipser med tre sekunders mellomrom. I sommer vil det bli en farsott over store deler av Europa. Andre som gjør det i Storbritannia er fotomodellen Kate Moss, skuespillerne Emma Thompson, Colin Firth, Alan Rickman og i Tyskland er det fotomodellen Claudia Schiffer som går i spissen for knipserne.

Hvis du teller til tre mellom hvert knips, har et barn dødd av sult og sykdommer som skyldes sult.

Ny Geldof-bevegelse

Det er skapt en ny bevegelse av Bob Geldof, som for 20 år siden arrangerte Live Aid-konsertene sommeren 1985. Han støttes av U2-artisten Bono og av filmregissør Richard Curtis som har laget film om knipserne. Den vises i BBC 23. juni og kalles «The Girl in the Café».

Filmen handler om en beskjeden statstjenestemann som forelsker seg i en jente og tar henne med til G8-møte på Island. Der sitter verens åtte mektigste menn med Bush og Blair i spissen. De nyter desserten på banketten inntil filmens hovedperson, den unge jenten reiser seg og begynner å knipse med fingrene — et knips hvert tredje sekund - mens hun sier til statslederne: - Folk vil tenke tilbake på dette møtet og si: Skam dere, hvorfor gjorde dere ingenting.

Protester

3. juli starter G8-møtet på Gleneagle-slottet i Skottland. Noen av de knipsende protestantene kommer til å være utenfor slottet og demonstrere. Det er blitt skapt en ny Live Aid-bevegelse som forlanger at politikerne slutter å prate og i stedet gjør noe.

Det som er nytt denne gangen er at statsminister Tony Blair og finansminister Gordon Brown har gått så sterkt ut på forhånd og lovet å gjøre noe for å redusere sulten. De mener at utenlandsgjelden for de fattigste må avskrives. Den store bøygen er som alltid USA.

Live Aid

Bevegelsen Make Poverty History (makepovertyhistory.org) har fått 2,5 millioner støttespillere og tallet øker hver dag. 450 veldedige organisasjoner står bak bevegelsen, tre millioner har kjøpt hvite armbånd som symboliserer kampen mot sult og i Storbritannia har 300.000 sendt e-post til statsminister Tony Blair og bedt ham gjøre en innsats for de fattige. Målet er å ha ti millioner støttespillere før G8-politikerne møtes om seks uker.

Planen for den nye bevegelsen er å holde to konserter 2. juli, en i Hyde Park i London og en i Washington (slik det var under Live Aid). Elton John, Paul McCartney, Madonna, U2, Robbie Williams, Coldplay, Oasis, Sting, The Who og Eminem er blant artistene som gjerne vil delta.

Partilederne i Storbritannia, også de konservative, støtter aksjonen helhjertet og politikere fra alle partier går rundt med hvite armbind.

Hjelpeorganisasjonene håper på økte bidrag. Romilly Greenfield i Action Aid, sier til Daily Telegraph:

— Ta Zambia som eksempel. Der er levealderen 33 år, HIV er utbredt og de har 8000 arbeidsløse lærere fordi de må bruke mer på å betale tilbake gjeld enn de bevilger til undervisning.

Bush

Flere land er skeptiske til å ettergi gjeld, men Tony Blair tror han skal kunne overtale George Bush til å bli med på lasset, men ekspertene er skeptiske. Professor Razeen Sally ved London School of Economics sier:

— Storbritannia skal ha ros fordi landet setter Afrika og fattigdommen på dagsordenen, men jeg er ikke optimist. Japanere, amerikanere og europeere har altfor mange handelsinteresser og mange vil ikke ettergi gjeld før de er garantert at pengene ikke havner i diktatorers sveitsiske bankkonti.