Det viser en undersøkelse gjort i Edinburgh i Skottland i fjor.

Der ble 240 lommebøker «gjenglemt» rundt om i byen, med mål om å se hvor mange som ble returnert, og om innholdet i lommeboken hadde noe å si på hvor ærlig finneren ville være.

Overraskende resultat

I lommebøkene puttet forskerne ting som en gjerne finner i lommebøker, og i noen av dem ett av fire bilder: et babybilde, et bilde av en søt valp, et familiebilde eller et portrett av et eldre par.

Noen lommebøker ble utstyrt med et kort som viste til en nylig veldedighetsdonasjon gjort av eieren, mens andre ikke inneholdt noen personlige kjennetegn.

Av alle lommebøkene som ble gjenglemt, ble hele 42 prosent returnert.

– Vi er veldig overrasket over hvor mange av lommebøkene som kom tilbake, sier mannen bak forsøkene, Professor og psykolog Richard Wiseman fra University of Hertfordshire til den britiske avisen The Daily Telegraph .

– Baby vekket omsorgsfølelse

Med nesten halvpartene av de gjenglemte lommebøkene levert tilbake, er kanskje mannen i gaten ærligere enn man skulle tro.

Og ærligst var de som fant en lommebok med et babybilde i. Av de ble nesten 9 av 10 av lommebøkene levert tilbake til eieren sin.

– Babyen vekket en omsorgsfølelse i folk, sier Wiseman, som mener det er en forklaring på hvorfor 88 prosent av baby-bilde-lommebøkene ble returnert, i motsetning til kun 15 prosent av de upersonlige lommebøkene.

Den søte valpen fikk 53 prosent av lommebøkene tilbake til sitt rettmessige hjem, og 48 prosent av lommebøkene med familiebilde i kom tilbake.

Derimot ble bare 28 prosent av lommebøkene med et bilde av et eldre par ble sendt til eieren, fulgt av skuffende 20 prosent av lommebøkene med et donasjonskort.

Så konklusjonen er enkel, for å være sikker på at lommeboken din skal komme tilbake dersom uhellet er ute: putt et bilde av en baby i den. Eventuelt: pass godt på!

Er dette et triks du kommer til å bruke? Si din mening her!