BT treffer fire palestinske kamerater i en leilighet på Landås. Tre av dem fra Gaza, én fra Vestbredden.

— Israel skal ta palestinerne, ikke Hamas. De bruker den såkalte trusselen fra Hamas som unnskyldning for å gå inn i Gaza og bedrive folkemord. Dette er som Rwanda, sier Maher Jafar.

Med lav vintersol i øynene følger han og vennene Israels bakkekrig via en enorm, 61-tommers flatskjerm. Det er bilder av bombing, soldater, overfylte sykehus, sårede og drepte.

På arabisk strømmer det inn meldinger med oppdaterte dødstall.

Se video : Her rykker de inn | Gaza under angrep |

«Tar alt og alle»

— Nå handler det ikke lenger om å diskutere hvem som har rett og galt, hvem som er «good guys» eller «bad guys». Det kan vi gjøre hele dagen uten å komme noen vei. Nå er det bare én ting som teller: Å få stoppet Israel, sier Mahmud.

Han kom til Bergen for bare noen måneder siden, i oktober. Tilbake i Gaza by sitter konen, sønnen på fire år, datteren på seks, moren, to brødre og to søstre - alle har samlet seg i leiligheten til Mahmuds mor.

Mahmud dro for å kunne få familien til Norge. Nå håper han at han vil ha en familie å hente.

— Det siste jeg hørte var fra min søster. Hun ringte klokken 04 søndag morgen og sa at det var bombet fire sivile bygninger like i nærheten. Betongen brant, så hun mente det måtte være napalm eller noe lignende. Etter det har jeg ikke fått kontakt med dem. Her har vi en massakre på gang, en humanitær katastrofesituasjon. Og det skjer nå!

Retorisk spør han hvordan reaksjonene i Bergen ville blitt hvis én buss ble truffet av én bombe fra ett fly.

  • Og her snakker vi om 50 jagerfly i slengen som sendes mot hundrevis av mål.

Mahmud forteller at fetteren hans ble drept da en bygning tilhørende landbruksmyndighetene i Gaza ble bombet for under en uke siden.

Ihab reiser seg brått.

— Se, nå bomber de nord i Gaza! utbryter han og peker mot Al Arabia-bildene på skjermen.

Størstedelen av familien hans bor i Nord-Gaza, i Saleh, under ti minutters kjøring fra Gaza by. Han har ikke snakket med dem siden fredag for over en uke siden.

  • Situasjonen for dem er forferdelig. Bombetrusselen er der hele tiden. De har ikke brød, strøm, vann eller telefon som virker.

Ihab forteller at en av brødrene hans i Saleh fikk telefon fra israelsk politi lørdag. Han fikk beskjed om at et verksted like ved huset hans var knyttet til Hamas-folk og registrert som bombemål.

  • Tretti minutter var det han fikk til å komme seg bort. Sammen med kone og fem barn dro han til vår bror i Gaza by. Nå er de til sammen 16 personer i en toroms leilighet. De kan ikke gå ut, strømmen er borte og de har bare ris å spise, sier Ihab.

Også Ihabs ene søster, med fem barn, bor i Gaza by. Ihab snakker med henne på telefon mens BT er på besøk.

— De har knapt sovet på en uke. Min søster trenger behandling på sykehus etter å ha hatt kreft i magen, men nå tør hun ikke gå til sykehuset.

— Der er de uansett tom for medisiner, sier Ihab oppgitt.

Les også: «Gaza blir gravplass for israelske soldater» | Israel invaderer Gaza |

Bedre med Obama?

Maher, som kommer fra Vestbredden, forteller at han snakket med familien der lørdag kveld.

— To slektninger av oss ble skutt i pannen med gummikuler under en sympatidemonstrasjon for palestinerne. De er nå på sykehus, kritisk skadet.

— Det er helt sykt. Folk på Vestbredden er redde for at de er Israels neste mål, sier Maher.

Ingen av kameratene er imponert over de internasjonale reaksjonene på Israels krigføring.

  • FN vil ikke stoppe det, våre arabiske venner er redde for å si noe som stempler dem som terrorister, USA tror visst dette er en actionfilm. Kanskje det blir bedre med Obama? Norge er blant landene som tør å fordømme, sier de, og ber BT viderebringe en takk til det politiske Norge.

På spørsmål om ikke Hamas med sine raketter har en del av skylden for det som nå skjer, svarer Mahmud:

  • Hvor mange jøder er totalt drept av Hamas-raketter i alle disse årene? Tyve? Det er vel litt i underkant av det som har gått med av palestinske liv bare det siste døgnet.

Maher sier det sånn:

  • Hva oppnådde Gaza etter 18 måneders blokade og seks måneder med våpenhvile? Ingenting! Ingen nye rettigheter, ingen bedring i livssituasjonen for palestinerne. Jeg skjønner at Hamas fortsetter å skyte raketter.
LIVREDDE: - Nå handler det om liv og død i Gaza. Glem diskusjoner om hvem som har rett og hvem som tar feil. Det er en massakre på gang, en humanitær katastrofe som må stoppes! sier palestinerne (fra v.) Ihab Saleh, Maher Jafar og Mahmud Beiram.
H?vik, Tor