– Jeg er redd, skal Fritzl ha sagt til sin advokat på vei inn til åpningen av rettssaken etter det som er blitt kalt århundrets forbrytelse.

Så lenge TV-kameraene fikk være i salen, dekket Fritzl til ansiktet sitt med en blå ringperm. Da dommer Andrea Humer ba fotografene gå, og Fritzl inntok vitneboksen foran henne, med bakhodet til salen, lot han permen falle.

Fritzl er tiltalt for blant annet incest, voldtekt, drap og frihetsberøvelse mot datteren Elisabeth, som han holdt innesperret i en leilighet i familiens kjeller i 24 år. Han skal ha voldtatt henne over 3.000 ganger og fikk syv barn med henne, hvorav ett døde kort tid etter fødselen.

Fritzl erkjente straffskyld for de fleste punktene, bortsett fra drap og slaveri, og bare delvis for voldtekt.

Jeg har kjent skyld i 24 år, sa Fritzl, som ble tydelig beveget da han fortalte om sin vanskelige oppvekst med en svært streng og dominerende mor.

Kjente lukten

De 95 journalistene som fikk være til stede under opplesningen av tiltalen, og forsvarets replikker, fikk være med på en grafisk fremstilling av forholdene i Fritzl-kjelleren.

Med lyspenn markerte aktor Christiane Burkheiser på panelet i rettssalen hvor lavt det var under taket i kjelleren, og hun sendte rundt en pappeske med gjenstander derfra slik at juryen kunne få kjenne stanken fra den.

Fritzls forsvarer Rudolf Mayer advarte på sin side juryen mot å demonisere Fritz, som «ikke er noe monster».

Mayer sa Fritzl lett kunne ha drept alle i kjelleren, uten at noen ville fått vite det. Samtidig understreket han at incest og frihetsberøvelse har funnet sted til alle tider.

På psykiatrisk institusjon

Strafferammen for drap er 20 år, men en psykiatrisk rapport som legges frem for retten, konkluderer med at Fritzl etter eventuelt endt fengselsdom bør leve resten av sitt liv i en psykiatrisk institusjon.

Dommer Andrea Humer understreket i sin innledning at Fritzl-saken ikke dreier seg om Østerrike, men om en enkelt manns forbrytelser, som skal vurderes objektivt.

– Alle har rett til en rettferdig behandling, sa Humer.

Nettopp inntrykket rettssaken skaper av Østerrike i verden, opptar den lokale pressen, og de mange hundre utenlandske journalistene ble selv intervjuobjekter.

Morbid performance

Også andre benyttet sjansen til å utnytte verdenspressens oppmerksomhet.

Kledd i hvitt og gulljakker, utstyrt med dukker innsmurt i blod, stjal en gruppe performancekunstnere showet utenfor rettsbygningen i St. Pölten før dagens hovedmann ankom.

– Dette er en Hollywood-produksjon. Det som skjer her, skjer over hele verden. I et patriarkalsk system er det alltid utnyttelse av kvinner og barn. Det er ikke bare Østerrike, sier teatermannen Hubsi Kramar, en av provokatørene bak stuntet.

Litt lenger borte anklaget en gruppe demonstranter den østerrikske regjeringen for å beskytte pedofile, mens et høy-reekstremt parti tok til orde for å beskytte østerrikske barn.

SKJULTE ANSIKTET: Josef Fritzl skjulte ansiktet bak en blå ringperm da han kom til rettssalen mandag morgen
Ho
STORT MEDIEOPPBUD: Fotografer sto i kø for å forevige starten på Fritzl-saken.
Heinz-Peter Bader
DOMMEREN: Andrea Humer er den som skal avsi dom over Josef Fritzl.
Ho