Nå slår norske redaktører fast at sikkerheten på reiser med norske politikere i utsatte land heretter blir svært nøye vurdert.

Kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet sier til Aftenposten at de ni norske mediefolkene som deltok på utenriksministerens reise, alle på forhånd ble orientert om at de ikke fikk pansret transport i Afghanistan.

Men fram til terroranslaget der Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble drept, har norske redaktører vurdert sikkerheten for sine utsendte til å være bedre når de har vært i følge med norske toppolitikere på offisielle delegasjonsreiser, enn når journalister reiser på egen hånd.

— Uakseptabelt

— Støre sier pressen reiser på eget ansvar. Fullt så enkelt er det ikke. Reiser man med statsråden til et land der Norge er i krig, så regner jeg med at journalistene har samme sikkerhet som delegasjonen. Det er uakseptabelt at journalistene kjøres i usikret bil etter delegasjonens pansrede biler, sier redaksjonssekretær Aasmund Willersrud i Aftenpostens utenriksredaksjon til Aftenposten.

Utenrikssjef Bjørnar Solheim i TV 2 sier at utenriksministerens Afghanistan-reise absolutt har vært en vekker.

— Norsk presse har nok tatt lettere på denne typen arrangerte politikerreiser enn når våre nyhetsteam reiser på egen hånd, sier han.

Oppfatningen deles av ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i VG. Han mener at norske myndigheter åpenbart har et ansvar for sikkerheten til alle som innlemmes i slike delegasjonsreiser.

Dropper nettinfo Nå skal Utenriksdepartementet gå gjennom tragedien i Kabul med tanke på hva som kan gjøres bedre. Arbeidet skal ledes av utenriksråd Bjørn T. Grydeland, som har med seg ekspedisjonssjefene Vegard Ellefsen fra regional avdeling, Kåre Aas fra sikkerhetspolitisk avdeling, Anne Lund fra kompetanse og ressurser og Elin Østebø Johansen fra serviceavdelingen, foruten en representant fra kommunikasjonsavdelingen.

— Utenriksministeren har allerede trukket en konklusjon: Vi skal ikke informere på nettet om planlagte reiser, sier Grydeland til Aftenposten.

STRINGER/AFGHANISTAN
TANKEVEKKER: Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble drept mandag.