Over 200 politifolk deltok i aksjonen mot en forfallen brakkeleir i Leighton Buzzard, der enkelte skal ha blitt holdt i fangenskap i nærmere 15 år.

Flesteparten av de 24 som ble frigjort var britiske statsborgere, og noen var av østeuropeisk opprinnelse. Politiet betegner dem som alkoholiserte og sårbare hjemløse.

Ofrene skal ha blitt lokket til leiren av bakmenn med løfte om penger og bolig, men ble deretter holdt innesperret og tvunget til å arbeide uten lønn.

— Mennene vi fant var ved dårlig helse og forholdene de levde under var sjokkerende skitne og overfylte, forteller polititalsmannen Sean O'Neil.

— Vi tror at noen av dem har levd og arbeidet der i tilnærmet slaveri, noen i bare noen uker og andre i opptil 15 år, sier han.

Ifølge politiet ble ofrene lokket med nærmere 1.000 kroner dagen i lønn, samt forespeilet fri bolig og mat.

— Men da de kom hit ble de barbert på hodet og i enkelte tilfeller holdt i hestetransporthengere, hundehus og gamle campingvogner, tvunget til å arbeide uten lønn og gitt svært små mengder mat, forteller O'Neil.

— Noen ble behandlet litt bedre, men ble truet med bank om de stakk av. Men noen forlot stedet og fortalte oss om hva som foregikk der, forteller han.

Fire menn og en kvinne ble pågrepet under søndagens politirazzia, alle mistenkt for å ha stått den såkalte slaveleiren.