Beredskapen er økt etter uttalelser fra president George W. Bush.

Ifølge den vel ansette, spanske avisen El Pais har Raul Castro utnevnt seks framtredende kommunister til å utgjøre en styringsgruppe under hans ledelse.

Raul Castro (75) overtok styringen på Cuba tidligere denne uken da Fidel Castro, som om få dager fyller 80, ble beordret til fullstendig hvile av legene etter å ha gjennomgått en ikke nærmere spesifisert operasjon i mageregionen.

Blant dem som er med i styringsgruppen, skal være Cubas utenriksminister Felipe Perez Roque og Carlos Lage, mannen som ledet Cubas økonomiske reformer på 1990-tallet.

Tre andre er Ramon Machado Ventura, Jose Ramon Balaguer og Esteban Lazo, ifølge El Pais. Det sjette medlemmet av teamet er sjefen for Cubas sentralbank, Fransisco Soberon. Han skal være en tradisjonell kommunistisk tilhenger av sentralstyrt økonomi.

Deprimert

Den katalanske avisen La Vanguardia skriver med henvisning til diplomatiske kilder at Raul Castro er nedfor fordi også hans kone, Vilma Espin, er alvorlig syk.

Dette skal være grunnen til at Raul Castro fortsatt ikke har vist seg offentlig etter at han overtok ledelsen av landet.

Kommunistpartiets hovedorgan Granma kom fredag ikke med noen nye detaljer om Castros sykdom.

Avviser Bush

Beredskapen på Cuba er økt etter at USAs president George W. Bush torsdag kom med uttalelser om støtte til en overgangsregjering og krefter som ønsker et demokratisk Cuba.

– Raul står fast ved roret for nasjonen og de væpnede styrker, skrev Granma fredag.

– Ordet overgang eksisterer ikke i vokabularet til cubanerne her, het det videre i artikkelen som forsikret at situasjonen i landet er helt rolig.

Kina sa fredag at Cuba selv må avgjøre sin egen utvikling. Uttalelsen kom som svar på et spørsmål om hvordan man reagerte på president Bushs uttalelse.

– Vi mener at Cubas indre forhold må avgjøres av det cubanske folket selv, sa Kinas UD.

Kina har de siste årene utvidet kontakten med Cuba betydelig, og tirsdag sendte Kinas president en hilsen til Fidel Castro med ønske om snarlig bedring.

– Overgang til demokrati

President Bush oppfordret natt til fredag cubanerne til å jobbe for demokratisk endring.

– Vi skal støtte dere i deres innsats for å bygge en overgangsregjering som går inn for demokrati, og vi skal merke oss dem i det nåværende regimet som hindrer deres ønske om et fritt Cuba, sa Bush i en erklæring mens han var på vei til ferie i Texas.

Cubanerne kan stole på USAs fulle og betingelsesløse støtte til å skape et fritt, uavhengig og demokratisk Cuba, sa han videre.