Serbias president Boris Tadic bekreftet under en pressekonferanse klokken 13 torsdag at den krigsforbrytertiltalte generalen Ratko Mladic (68), som har vært tiltalt og ettersøkt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) siden 1995, er pågrepet.

Tribunalet mener Mladic var direkte involvert i folkemordet i Srebrenica i juli 1995, der nær 8000 menn og gutter ble drept.

— Alle krigsforbrytere må stilles for retten. Vi er klare for å avslutte en vanskelig periode i vår historie, sa Tadic under pressekonferansen.

- Rettferdigheten seirer

Presidenten måtte tåle mange spørsmål rundt tidspunktet for pågripelsen. Serbia ønsker EU-medlemskap, men kandidaturet har stått på stedet hvil så lenge Mladic og mannen som ledet serberne i Kroatia, Goran Hadzic, ikke er blitt utlevert til Haag.

I 2010 vedtok den serbiske folkeforsamlingen en resolusjon som fordømmer Srebrenica-massakren, men folkemord vil de ikke gå med på at det var.

Boris Tadic avviste at pågripelsen kunne skjedd på et tidligere tidspunkt, og sa at myndighetene har lett aktivt etter Mladic etter pågripelsen av Radovan Karazic i 2008.

— Ingen kommentar. Hva kan jeg si? Dette spørsmålet... Søknaden er sendt, sa Tadic.

— Vi har samarbeidet med krigsforbryterdomstolen hele veien. Vi har ikke kalkulert hvordan denne arrestasjonen kan lønne seg. Dette er et avgjørende steg i veien mot forsoning i regionen. Det er krystallklart, sa presidenten.

— Jeg tror at denne pågripelsen viser at rettferdigheten seirer, la han til.

Tadic sa at også Goran Hadzic vil pågripes når han er tilgjengelig for myndighetene.

Skal ha brukt dekknavn

Mladic skal ha gått under dekknavnet Milorad Komadic.

Jakten på Mladic startet ikke før syv år etter at han ble etterlyst for krigsforbrytelser av FN-domstolen i Haag. Først den 9. mai 2002 beordret en serbisk domstol ham arrestert. I de første årene etter arrestasjonsordren var ikke regjeringen til nasjonalisten Vojislav Kostunica overivrig etter å foreta noen arrestasjoner.

Ifølge NTB innrømmet serbiske myndigheter i 2008 at Mladic var innlosjert i militære boliger i Serbia mellom 2002 og 2005.

Ratko Mladic var sentral i den militære ledelsen i først den jugoslaviske hæren og senere i den bosnisk-serbiske hæren som ble opprettet i 1992.

Mladic sto i sentrum for mange av grusomhetene som ble begått da folkeslagene i Jugoslavia vendte seg mot hverandre. De systematiske drapene, voldtektene, konsentrasjonsleirene, beleiringene og den etniske rensingen kom som et resultat av politikken som Mladic og de andre lederne sto for.