Lørdag 6. februar reiste reisefølget på 13 fra Norge. Deltakerne er fra Bergen, Voss, Tysnes og Telemark, og turen er arrangert av Jarle Trå. Målet for turen var Aconcagua i Argentina, som med sine nesten 7000 meter er det høyeste fjellet i Sør-Amerika.

Alle deltakerne har vært med på flere turer før, da dette ikke er en tur for nybegynnere.

— Dette er den høyeste og tøffeste ekspedisjonen jeg arrangerer, sier Jarle Trå.

— Liggeunderlaget vibrerte

Etter nesten tre uker på fjellet nådde halvparten av følget toppen onsdag i forrige uke. Resten hadde fått problemer på grunn av høydesyke. Etter to dagers lang marsj var fjellklatrerne på vei ut av fjellet da de slo leir i et dalføre ved foten av fjellet. Campen Pampa de Lenas ligger helt på grensen til Chile, bare 25 kilometer unna.

— Det var et fantastisk vær, så halvparten av oss som i telt, mens resten av oss skippet telt og lå under åpen himmel, forteller reiseleder Brynjulv Eide på telefon fra Mendoza, vest i Argentina.

Natt til lørdag bråvåknet han.

— Hele liggeunderlaget vibrerte, og da jeg åpnet øynene klarte jeg ikke å feste blikket på omgivelsene rundt, alt ristet. Da forsto jeg at det var et jordskjelv, forteller Eide.

— Jeg hørte steinene buldre i fjellsiden på begge sider av dalen. Jeg ble skremt og spratt opp, sier den erfarne fjellklatreren som aldri har opplevd lignende.

Steiner raste fra fjellsidene rundt dem, men heldigvis kom ingen til skade. Samme natt hadde de kontakt med base camp, hvor reisefølget hadde tilbrakt mange netter tidligere.

Leir ble til krater

  • Der hadde bremorenen sprukket opp fordi isen hadde dannet store sprekker, og hele campen var et ødelagt krater. Heldigvis var det nesten ikke folk igjen der fordi det er på slutten av sesongen, sier Eide.

Les mer om turen her.

Nå er reisefølget fra Norge i Mendoza. Her ble skjelvet målt til fem på Richters skala, og det er ingen skader i området.

— Men vi merker at folk er veldig preget og opptatt av det som har skjedd.

Eide og de andre skulle egentlig fly hjem via Santiago i morgen, men denne flyplassen er stengt. Jarle Trå jobber derfor med andre løsninger.

— Vi tenker ikke så mye på det, vi har ikke hatt noen nød, selv om det var en skremmende opplevelse. I alle fall når vi fikk høre konsekvensene skjelvet har hatt rundt Santiago. Det er helt surrealistisk og forferdelig, sier Eide.

PRIVAT