Vel 650 personer er bekreftet omkommet, men de øvrige 1.400 vil for alltid ligge begravd i den tykke gjørma som i forrige uke utslettet Panabaj og fjernet landsbyen fra kartet.

— Vi drar ikke tilbake dit, hele området er altfor forurenset til at vi vil oppholde oss der, sa hjelpearbeideren Mario Ramírez til nyhetsbyrået Reuters mandag. Men andre talsmenn for redningsmannskapene fremholdt at det dreier seg om et midlertidig avbrekk.

Likevel er det små utsikter til å finne flere overlevende så lenge etter at orkanen Stan slo inn over Mellom-Amerika sist onsdag. I tillegg til dødstallene i Guatemala, er minst 72 mennesker omkommet i El Salvador, 28 i Mexico og 11 i Nicaragua.

Få omkomne funnet Til nå er det funnet 77 omkomne i Guatemala, men det nøyaktige tall på omkomne vil trolig aldri bli kjent. En spansk redningsgruppe lette mandag etter overlevende med spesialtrente hunder, uten resultatet.

— Det er bare å beklage at vi fikk opplysninger som kunne tyde på at det var overlevende nede i jordmassene som ventet på å bli gravd fra. Disse opplysningene var ikke riktige, sier Luis Muñoz fra Zaragoza i Spania.

Andre hjelpearbeidere mener det kunne vært mulig å finne overlevende hvis det hadde dreid seg om et jordskjelv, men ikke i den enorme gjørma som har begravd de to landsbyene Panabaj og Tzanchaj, vel 180 kilometer vest for hovedstaden Guatemala by.

— Jeg hadde 30 av mine nære slektninger i dette området, og ingen av dem har dukket opp, sier bonden Gaspar Mendoza resignert der han står med en spade og graver i gjørma.

USA sender helikoptre USA har sendt militære helikoptre til katastrofeområdet for å frakte inn hjelpeforsyninger til den fattige regionen der det bor mange mayaindianere. FN har bedt om 22 millioner dollar (vel 140 millioner kroner) til de hardest rammede områdene.

Men det tar tid for hjelpemannskapene å nå frem til alle småstedene som er rammet. De første hjelpearbeiderne nådde først mandag frem til den lille fjellandsbyen Tacana, der minst 80 mennesker mistet livet da jordmasser raste ned over to kirkebygg.

Guatemalas president Oscar Berger har fått hard kritikk for sendrektighet da katastrofen var et faktum. Det er nesten ikke sendt noe føderal hjelp til Panabaj-området, som sto sentralt under den 36 år lange borgerkrigen som endte i 1996.

Turistområde

Det er ikke kjent om det oppholdt seg mange utlendinger i området da katastrofen inntraff. Panabaj ligger mellom en vulkan og den vakre innsjøen Atitlán, som hvert år besøkes av flere tusen amerikanere og europeere som luffer rundt som ryggsekkturister.

En gruppe på 21 norske kvinner som var på en 14 dager lang husflidtur i området, ble innesperret i en annen landsby ved Atitlán-sjøen, men de ble søndag kveld evakuert med helikopter.

Mexico har sammen med Japan, Spania, Frankrike, Cuba og Canada lovet hardt tiltrengt hjelp til katastrofeområdene i Guatemala.

Mexicos president Vicente Fox sier at bare utbedringen av ødelagte broer og annen infrastruktur i tillegg til alle private hjem som er ødelagt, vil komme opp i minst 1,8 milliarder dollar (nesten 12 milliarder kroner).

Uværet i forrige uke har også påført landbruket i Guatemala skader for flere hundre millioner dollar, og verst har det gått ut over den viktige kaffe- og sukkerproduksjonen.