Partiveteranen John Townend fra Yorkshire skapte furore for noen dager siden da han anklaget regjeringen for å undergrave det britiske samfunn og lage en "nasjon av bastarder".

Det har fått flere svarte konservative til å reagere med sinne og anklage partilederen William Hague for å ta for lett på problemet.

Lord Taylor av Warwick, den mest framtredende svarte politiker i partiet, svinger pisken over Hague, og oppfordrer partilederen til å ekskludere Townend.

— Partiet kan ikke vente at jeg skal fortsette som medlem av det konservative partiet når representanter som Townend bare får vist gult kort for sine "rasistiske" uttalelser, sier Lord Taylor til The Times.

— John Townend vil uten tvil fortsette med å spre sitt rasistiske søppel, og overlater til Hague å ta opp hansken, sier Lord Taylor til BBC-Radio.

Svak ledelse Ledelsen i Tory-partiet gjorde det søndag klart at Townend ville bli ekskludert hvis han kom med flere ubeherskede uttalelser i rasismedebatten. Denneadvarselen skal være undertegnet av William Hague personlig.

Men Lord Taylor mener partiledelsens reaksjon er patetisk og "typisk for den svake ledelsen i partiet". Lorden mener advarselen først kom etter at han hadde truet med å forlate partiet.

Nå må Hague velge mellom Townend, som ikke stiller til gjenvalg ved neste underhusvalg, og partiets fremste svarte talsmann.

— Hvis Townend fortsatt er medlem av det konservative partiet når valget finner sted, vil det være umulig for meg å fortsette, sier Lord Taylor til London-avisen.

Rasismedebatten har rast i flere uker, og Lord Taylor har vært innkalt til partiets ledelse i Overhuset som ønsket å drøfte hans synspunkter. Men Townend fortsatte før helgen ufortrødent videre med sine ekstreme uttalelser.

Uro i rekkene Hague har trolig brukt mye av helgen til å tenke gjennom saken, selv om medlemmer av den konservative skyggeregjeringen mener Townend bare vil bli gjort til martyr hvis han blir irettesatt. Likevel valgte Hague å gå ut med kritikk i full offentlighet.

Partikontoret velger å holde lav profil fordi det er kommet en mengde støtteerklæringer for Townend. Andre konservative representanter ligger ikke langt etter Townend når de sammenligner asylsøkere med "et reir med rotter"-

Skyggeregjeringens innenriksminister John Bercow legger ikke skjul på at det er en viss uro i partirekkene, og sa i et radioprogram søndag at Lord Taylor er et respektert medlem av partiet med synspunkter som det bør tas hensyn til.

Men andre konservative underhusrepresentanter ser ikke på Lord Taylor som en ekte tory, og mener han snart vil være ute av partiet.

— Han fortjener ikke å sitte i Overhuset. Vi plasserte ham der, men se hvordan han takker for tilliten, sier en fremtredende konservativ underhusrepresentant.

- Velkommen til Labour Arbeiderpartiet har trapper opp presset på William Hague, og roser Lord Taylor som en prinsippfast politiker. Handelsminister Stephen Byers sa søndag at Lord Taylor er mer enn velkommen i Arbeiderpartiet.

Regjeringspartiet tror ikke på Hague når han understreker at det konservative partiet har rom for alle.

— Vi er motstandere av rasisme i alle dets former. Vi tror et flerkulturelt samfunn vil være en styrke for dagens Storbritannia, sa Hague nylig.

Men Arbeiderpartiet husker at Hague for ikke lenge siden hudflettet regjeringen for å føre en politikk som vil overgi Storbritannia til "fremmede". Likevel sto Hague sist torsdag fram og omfavnet innvandrerne.

— Vi var det første partiet med en jødisk leder, det første med en kvinnelig leder, og vi skal også bli det første partiet med en asiatisk leder, sa han.

(NTB)