I går samlet 200 illsinte innvandrere seg på Råhuspladsen i København etter at «noen» hadde truet med å sette fyr på Koranen.

Fem armerte politibiler, politifolk med skuddsikre vester, håndvåpen og køller. Unge og eldre muslimske innvandrere med hetter på og bind for ansiktet, noen av dem med slåsshansker. Et tjuetall mediefolk med svære linser, i sur og sint vintervind.

Ekstremt provoserende

Stemningen i København er i ferd med å nærme seg det paranoide. Og redskapen for dem som ønsker å lage mer trøbbel nå er mobiltelefon. I 12-tiden i går begynte det å sirkulere ekstremt provoserende tekstmeldinger i bydelen Nørrebro, der mesteparten av Københavns muslimske befolkning befinner seg.

Første melding gikk ut på at en gruppe ekstremister skulle samle seg på Rådhuspladsen lørdag, for å sette fyr på Koranen. Som et svar på at muslimer i Midtøsten har brent det danske flagget.

Litt senere løp det nye meldinger rundt kafébordene på Nørrebrogade. Aksjonen var fremskyndet til onsdag klokken 16.00.

Dermed var det i gang.

Lett antennelig

— Prøver de virkelig å sette fyr på vår hellige bok, blir det et sant helvete her. Da er det krig, sier Mustafa, en av lederne for spontanaksjonen i går.

I 15.30-tiden er det tydelig at ryktene hadde løpt byen rundt. Da er politiet på plass med digre spesialstyrker. Etter hvert samler det seg en urolig mengde innvandrere.

Politiet sjekker bager for våpen, og sørger for at ingen av ungdommene får dekke til fjeset sitt.

Klokken passerer 16.00 uten at noen så mye som tenner en fyrstikk. Og kvart over fire er det nokså klart at det hele er en provokasjon.

Da reiser det en ung fyr seg og roper:

— Allah u akbar! Allah u akbar!

Forsvar med blod

62 år gamle «Hanson» fra Johannesburg, Sør-Afrika, er også en av dem som sier ifra. Han står i tussmørket under rådhustårnet og brøler: - We must defend our Book!

— Om noen truer med å brenne Koranen, så må vi kjempe imot, sier han til BT.

— Vi som er her i dag representerer 1,5 milliarder muslimer over hele verden, og dette skal vi stoppe med alle midler. Vi skal forsvare profeten vår med blod! sier han.

OK å være rasist

På andre siden av plassen står en atskillig roligere gruppe. En gjeng danske ungdommer står der stille med et banner der det kort og godt står: «Undskyld».

— Dette handler ikke bare om tegningene i Jyllandsposten. Vi gjør det for å vise at vi skammer oss over den danske utlendingepolitikken, sier Sune Køter.

— For fem år siden var det slett ikke OK å være rasist i Danmark. Nå er det helt normalt, mener han.

Stille bønn

Klokken nærmer seg 17.00, og de fleste skjønner at det er svært tvilsomt at noen vil sette seg ned og brenne Koranen i full offentlighet midt i Danmarks mest kjente byrom.

Et trettitalls herrer går isteden mot det sørvestre hjørnet av plassen, der de vender seg mot Mekka i stille bønn.

Og de fleste puster lettet ut. Ingen vet hvem som sendte tekstmeldingen, hvem som fyrer opp under den spente situasjonen på den måten.

Men de fleste skjønner nå at det er faretruende lett å få fyr i temperamentet i Danmark i disse dager.

ALLAH U AKBAR: Jyllandspostens beklagelser hjalp bare litt, og danske muslimer føler seg fremdeles provosert. - Prøver noen å tenne fyr på Koranen her, blir det et sant helvete, sier Mustafa, som demonstrerte i København i går ettermiddag.

JAN M. LILLEBØ