Det høyteknologiske gjerdet som Kongressen har vedtatt å bygge, skal blant annet utstyres med overvåkingskameraer for å hindre fattige mexicanere i å ta seg inn i USA. Kongressen vil også gjøre ulovlig innvandring til en føderal forbrytelse.

Da Vicente Fox tok over som president i Mexico for fem år siden, var hans viktigste prioritet å få til en omfattende immigrasjonsreform som kunne hjelpe de millioner av mexicanere som bor og arbeider ulovlig i USA.

Mistet interessen

President George W. Bush lovte å samarbeide med ham, men etter 11. september 2001 mistet Bush interesse for Latin-Amerika, og hittil er ingen reform vedtatt.

Fox sier at planene om et grensegjerde, som ble vedtatt i Kongressen i forrige uke, viser at USA tvert imot har tatt skritt bakover i forhold til innvandrerne.

Fox kaller vedtaket en skam, opposisjonspartiene kaller det rasistisk, og mexicanere flest ser det som enda en fornærmelse mot deres land og deres slektninger som bor og jobber i USA.

– Det er absurd. Det er som å gå tilbake til Berling.muren, sier den 28 år gamle bankansatte Javia Velasco.

– Det er en måte å demonstrere at de avviser oss mexicanere, sier Jonathan Torres.

Motsetninger

Mexicos forhold til USA er fullt av motsetninger. Tusener av mexicanere krysser grensa hver eneste dag på jakt etter et bedre liv, og pengene de sender hjem, holder liv i utallige familier og hele byer.

Men det er stor irritasjon over hvordan mexicanere behandles i USA, og planene om gjerdet oppfattes som bare ett nytt bevis på amerikansk rasisme.

Senatet i Washington ventes å behandle saken i februar. Mexicos regjering håper at Representanthusets vedtak blir dempet og at Senatet vedtar et gjestearbeiderprogram for innvandrerne.

Fox har de siste dagene arbeidet for å samle støtte fra andre latinamerikanske land for å øke presset på Senatet, og han har fått uventet støtte fra Venezuelas president Hugo Chávez som for bare noen uker siden kalte ham en skjødehund for USA.

Men Mexicos krav om human behandling av mexicanske innvandrere i USA, står i sterk kontrast til Mexicos egen behandling av fattige innvandrere fra Mellom-Amerika som krysser grensa for å ta reise videre mot USA.