Sean Bell ble skutt og drept idet han forlot en strippeklubb lørdag morgen. Få timer senere skulle han ha giftet seg. To av vennene hans ble såret, den ene kritisk, da politiet avfyrte om lag 40 kuler mot mennenes bil.

Politifolkene har oppgitt at de skjøt fordi de fryktet et væpnet oppgjør, ifølge BBC. Alle mennene var ubevæpnet, og det ble heller ikke funnet våpen i bilen.

Menneskerettsaktivisten og pinsevennpastoren Al Sharpton stiller seg nå i spissen for en protestaksjon mot politiets opptreden. Demonstrantene som har samlet seg utenfor sykehuset hvor de to skadde mennene er innlagt, krever blant annet at New Yorks politimester går av.

– Vi kan ikke la dette fortsette. Vi må forstå at vi alle var i den bilen, sa Sharpton i en appell utenfor sykehuset søndag.

De fem politimennene som var innblandet i episoden, er alle tatt ut i permisjon. New Yorks borgermester Michael Bloomberg har vært i kontakt med den drepte mannens familie, og han har nå planer om å møte lokale samfunnsledere sammen med politisjef Raymond Kelly.

Politiet i New York har også tidligere blitt kraftig kritisert for å ha skutt mot ubevæpnede svarte menn.

I 1999 ble Amadou Diallo fra Guinea skutt og drept med 19 kuler. Drapet førte til en bølge av protester, men de fire politimennene ble frikjent på alle tiltalepunkter. Familien til den drepte ble imidlertid tilkjent en erstatning på 20 millioner kroner.

ERIC THAYER
ERIC THAYER