• Gud er størst, ropte flere tusen rasende demonstranter idet de angrep det danske konsulatet i Beirut. Like etter veltet tjukk, svart røyk ut av vinduene og nok en dansk representasjonsbygning sto i brann.

Er du i området, eller kjenner noen som er der? Tips oss: Tlf 02211 sms/mms: 2211 epost

Det hjalp ikke at muslimske geistlige ba folkemengden beherske seg og ikke ty til vold. I protest mot Muhammed-karikaturene gikk demonstrantene søndag amok i den kristne delen av Beirut. Illsinte muslimer knuste vinduer, raserte butikker og ødela kjøretøy.

Norges ambassadør i Syria og Libanon, Svein Sevje, sier til NTB at han håper ikke den norske representasjonsbygningen skal bli satt i brann eller utsatt for hærverk.

— Kontorene ligger i en kontorbygning på seks etasjer og med forretninger på grunnplanet. Jeg håper vi kan unngå ødeleggelser der, sier Sevje til NTB fra Damaskus.

Tåregass

Det ble satt inn sikkerhetsstyrker mot de om lag 20.000 demonstrantene, men tåregass, vannkanoner og varselskudd kunne ikke hindre at demonstranter nådde fram til det danske konsulatet.

28 personer ble skadd i demonstrasjonene søndag, og flere svimte av på grunn av tåregassen. Ved 11-tiden norsk tid meldte internasjonale nyhetsbyråer at konsulatet sto i brann og at svart røyk veltet ut av bygningen.

Lørdag fikk den norske ambassaden i Damaskus omfattende skader i tilsvarende demonstrasjoner.

De tolv karikaturene av Muhammed ble offentliggjort i Jyllands-Posten i september, og er de siste dagene trykt i flere andre europeiske medier. Tegningene har satt sinnene i kok i store deler av den muslimske verden, og det var søndag demonstrasjoner i en rekke land i Midtøsten og Asia.

Fordømmer

Libanons statsminister Fouad Siniora fordømmer angrepet på det danske konsulatet og bruken av vold.

— Dette har ingen ting med islam å gjøre. Å sette sikkerheten på spill og drive hærverk gir et galt bilde av islam. Profeten Muhammed kan ikke forsvares på denne måten, sier Siniora.

Libanons øverste sunnimuslimske geistlige ba også demonstrantene vise tilbakeholdenhet.

— Vi ønsker ikke at vår fordømmelse av karikaturene skal bli brukt til å vise et forvrengt bilde av islam. Dette er en stor prøve for oss. La vårt uttrykk for fordømmelse stå i forhold til islams verdier, sier Mohammed Rashid Qabani.

Dansk UD advarer

Alle dansker oppfordres til å forlate Libanon, heter det i en melding fra det danske utenriksdepartementet søndag. «Dansker bør forbli innendørs innen avreisemuligheter er avklart», står det videre.

Danske myndigheter mener at situasjonen i Beirut er ute av kontroll, og den danske ambassaden forsøkte søndag formiddag å få kontakt med alle dansker i landet.

- Gi livet for profeten

Hizbollah-geriljaen i Libanon oppfordrer til massedemonstrasjoner mot karikaturene.

— La oss vise dem at det er millioner av muslimer som er villige til å gi sitt liv for å forsvare æren til vår profet, sier Hizbollah-leder Sheikh Hassan Nasrallah, som også tar til orde for boikott av danske og norske varer.

Han har bedt libanesere, og særlig landets sjiamuslimer, om å stille opp i hovedstaden førstkommende torsdag, den siste dagen i den sjiamuslimske Ashura-høytiden.

VOLDELIG: I vilt raseri satte demonstrantene fyr på det danske konsulatet.
Reuters
ANGREP: En islamsk aktivist roper slagord ved det brennende danske konsultatet.
Reuters