EU-lederne klarte likevel å bli enige om økonomisk hjelp til Pakistan og en frihandelsavtale med Sør-Korea, saker som opprinnelig sto på dagsordenen.

Alles øyne var før møtet rettet mot Frankrikes president etter munnhoggeriet mellom justiskommissær Viviane Reding og Nicolas Sarkozy de siste dagene. Og striden presset seg uunngåelig inn på agendaen torsdag.

EU-lederne brukte deler av den uformelle lunsjdiskusjonen på krangelen.

En diplomatisk kilde hevder at en «rasende» Nicolas Sarkozy tok opp saken med EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso, noe Bulgarias statsminister bekreftet etter møtet.

— Det var en heftig konfrontasjon, sier Boyko Borisov til nyhetsbyrået AFP.

Roe gemyttene

Sarkozy ble rasende over Redings voldsomme utbrudd tirsdag ettermiddag. Reding sa at Frankrikes utvisninger av sigøynere var ”en situasjon jeg trodde Europa ikke ville se igjen etter annen verdenskrig.» Hun varslet samtidig at Kommisjonen trolig vil gå til sak mot Frankrike.

Justiskommissæren hadde foran toppmøtet torsdag gjort et forsøk på å roe gemyttene noe ved å si at hun ikke mente å trekke paralleller mellom Nazi-regimet under annen verdenskrig og dagens franske regjering.

Den egentlige dagsordenen for det ekstraordinære toppmøtet var utenrikspolitiske spørsmål, økonomisk reform og hjelp til flomrammede Pakistan.

Pakistan-hjelp

Og EU-lederne klarte på tampen av møtet å bli enige «i prinsippet» om å redusere tollsatsene for enkelte pakistanske varer. Det er særlig Pakistans tekstilindustri som vil nyte godt av en reduksjon i tollsatsene. Saken er vanskelig i EU fordi flere land er bekymret for konsekvensene for egen tekstilindustri.

Men etter å ha blitt kritisert for tafatt hjelp til Haiti etter jordskjelvet i vinter, er det mange som har ivret for at EU skulle stå samlet og strekke ut en økonomisk hånd til flomrammede Pakistan.

Detaljene i avtalen er ikke klar, men EU håper å ha avtalen ferdig innen oktober, melder nyhetsbyrået Reuters.

Frihandelsavtale

EU-lederne ble også kort tid etter at møtet startet enige om å inngå en frihandelsavtale med Sør-Korea. Italia skrinla sine reservasjoner etter å ha sikret en seks måneders utsettelse.

EU-landene kom til enighet kort tid etter at utenrikstoppmøtet i Brussel startet torsdag.

Italia nektet før helgen å undertegne frihandelsavtalen mellom EU og Sør-Korea, av frykt for hvilke konsekvenser den vil få for Italias bilindustri.

Utsettelse

Italia sa ja etter å ha presset gjennom et halvt års utsettelse av avtalen. Den vil nå tre i kraft 1. juli 2011. Men for bilindustrien er det ytterligere utsettelser. Frihandelsavtalen vil omfatte store og mellomstore biler fra 1. juli 2014 og små biler fra 1. juli 2016.

Det er ventet at avtalen vil bli undertegnet i Brussel 6. oktober. Deretter må den ratifiseres av EU-landene, EU-parlamentet og Sør-Korea. (©NTB)