Framtredende tjenestemenn i forsvarsministerens følge gjorde det klart at de var svært lite tilfreds med at Frankrike og Tyskland har utarbeidet en egen plan for avvæpning av Irak. Planen ble avslørt av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Krangelen om planen betyr at forholdet mellom USA på den ene siden og Frankrike og Tyskland på den annen går fra vondt til verre, sier diplomater. Rumsfeld har fra før av stemplet de to landene som "det gamle Europa", og antydet at de ikke er til å stole på.

Ville ikke snakke

Rumsfeld gikk lørdag til sin tyske kollega Peter Struck, som var til stede på den samme sikkerhetspolitiske konferansen i München, og spurte hva dette skulle bety.

— Vi snakker med franskmennene om dette, men vi er ikke klare til å snakke med dere ennå, svarte Struck.

Frankrikes forsvarsminister Michele Alliot-Marie sa at "så langt hun visste" hadde regjeringene i Paris og Berlin ikke drøftet noen konkret Irak-plan. Hun viste til den franske utenriksministeren Dominique de Villepins orientering i FNs sikkerhetsråd sist onsdag, der de Villepin gjorde det klart hva franskmennene mener om avvæpning av Irak.

Forsvars- og utenriksdepartementene i de to hovedstedene kan ha vært uvitende om planen, for ifølge Der Spiegel er planen blitt til på et enda høyere nivå. Den skal ha kommet i stand etter direkte samarbeid mellom Forbundskansler Gerhard Schröders kontor i Berlin og president Jacques Chiracs medarbeidere ved Elyséepalasset i Paris.

Planen

Planen har fått kodenavnet "Mirage" ("Luftspeiling"), men er langt fra noe synsbedrag. I stedet dreier det seg om et svært konkret og detaljert opplegg for utplassering av tusenvis av FN-soldater i Irak, skriver det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

FN-soldatene skal ifølge planen ha den virkelige kontrollen over Irak i flere år. De skal sørge for en "robust gjennomføring" av den irakiske nedrustningen, heter det i artikkelen som er lagt ut på Der Spiegels nettsider.

Soldatene skal ikke minst bistå og beskytte FNs våpeninspektører, går det videre fram av planen. De skal - om nødvendig med våpen i hånd - sørge for at inspektørene får gjennomføre en gigantisk "husundersøkelse" av hele Irak.

(NTB)

ISFRONT: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld (t.h.) blir møtt av sin tyske kollega Peter Struck. Tonen mellom de to ble alt annet enn hjertelig.
FOTO: SCANPIX