JAN TYSTAD

Nå er han tilbake i Etiopia med FNs barneorganisasjon UNICEF og oppfordrer alle land til å levere nødhjelp nå — før det er for sent.

Hittil i år er 30.000 døde av sult i Etiopia, og ytterligere 80.000 vil dø hvis ikke hjelpen økes raskt. Det er 14 millioner etiopiere som er avhengige av matutdeling i sommer og høst, skriver britiske aviser som følger Bob Geldof på hans reise i Etiopia.

Bob Geldof satte i 1984 og 1985 i gang Band Aid-organisasjonen og Live Aid-konserten, som ga 450 millioner kroner til de sultende i Etiopia og Sudan.

- En skam

— Det er en skam at vi ikke er kommet lenger. Vi har overskuddslagre av mat i EU, mens folk dør av sult i Afrika. Grunnen til at jeg er i Etiopia, er for å finne ut hva som virkelig skjer, sa Geldof under en pressekonferanse i hovedstaden Addis Abeba.

Han reiser rundt en uke for å lage en rapport om forholdene sammen med UNICEF. Denne vil bli lagt frem på G8-møtet (de rikeste landene) som holdes i Evian i Frankrike førstkommende søndag.

Bob Geldof har møtt den etiopiske statsminister Meles Zenawi som han kritiserer fordi regjeringen gjør for lite for å stanse aids-epidemien. Denne sykdommen dreper også mange mennesker.

Geldof angriper EU for å gjøre for lite med Etiopias sultproblemer.

— EU har opptrådt patetisk og avskyelig. Jeg trodde vi hadde kvittet oss med dette sultproblemet for 20 år siden da velgerne våre sa klart fra at de ikke ønsket en gjentakelse. Nå bør vi åpne våre markeder fullstendig, sa Geldof blant annet på pressekonferansen.

Roser Bush

Det sjokkerte mange hjelpearbeidere at popartisten roste USAs president George W. Bush fordi han har lovet å gi 90 milliarder dollar til kampen mot aids i Afrika. «Clinton bare pratet, Bush gjør noe», forklarte Geldof.

I Etiopia har mellom seks og ti prosent av de 65 millioner innbyggere aids. Dette fører til mange, altfor tidlige dødsfall og det fører til at hiv-smittede er så slappe at de ikke orker å dyrke jorden eller gjøre manuelt arbeid.

— Vår reise skal forsøke å vekke opp vestlige politikere. G8-landene må levere rask hjelp til dem som trenger det mest og det er de sultende i Afrika. Vi har lammet dem med gjeld og vi har satt opp tollsperringer slik at de ikke kan selge sine varer. Hva har de gjort for å fortjene dette? Spurte Geldof.

Etiopierne forsøker å hjelpe sine egne. Sist søndag ble det holdt en etiopisk Live Aid-konsert i Addis Abeba. Pengene går til å kjøpe mat til dem som sulter.

GJØR FOR LITE»: Den irske rockemusikeren Bob Geldof mener EU gjør for lite med Etiopias sultproblemer. Her møter han to år gamle Biniam Alemu. 14 millioner etiopiere er avhengige av matutdeling i sommer og høst.<p/> FOTO: REUTERS