JAN TYSTAD

De siste ni månedene har det vært over 200 angrep på fargede personer eller deres hjem. Dette er de tilfellene som er meldt til politiet. Det virkelige antallet er høyere fordi mange ikke tør å gå til politiet. Rasistene knuser vinduer, maler nazikors på veggene og skriver «Bare for hvite» på veggene.

Beskyttelsespenger

Kineseren Hua Long Lin satt for noen dager siden hjemme og så på fjernsyn da en mann brøt seg inn og slo ham i ansiktet med en murstein. Kona hans, som også var i stuen, er gravid i åttende måned.

Hua Long Lin ble angrepet fordi han ikke hadde betalt beskyttelsespenger. UVF (Ulster Volunteer Force) tar fem pund (60 kroner) uken for å «beskytte» de fargede i de gettoene de kontrollerer. Denne beskyttelsesskatten er blitt en fin inntektskilde for terroristene.

De siste dagene har politiet offentliggjort en del eksempler på rasismen i Nord-Irland.

En pakistansk familie som bor i Donegall Road i Sør-Belfast ble tvunget til å forlate sitt hjem onsdag. En stor treplanke ble kastet inn gjennom ruten så glassbitene fløy rundt i rommet. Planken traff spisebordet hvor en gravid kvinne hadde sittet og spist like før.

«Bare for hvite» står det på gjerdet utenfor. Dette er et strøk der alle er protestanter fra arbeiderklassen, mange er arbeidsløse og nynazistene har god grobunn. På gjerdene er det tegnet nazistiske hakekors, Ku Klux Klan-slagord og gatesteinene er malt i rødt, hvitt og blått under mange britiske flagg som vaier fra husene.

Rasistene tilhører terroristorganisasjoner som UVF (Ulster Volunteer Force) og UFF (Ulster Freedom Fighter) selv om ledelsen avviser at de har noe med raseangrepene å gjøre. I alle år har disse organisasjonen samarbeidet med nynazister i England og Skottland. De har fått våpen og narkotika via de engelske og skotske gruppene og nå har det nynazistiske partiet BNP (British National Party) erklært at de skal stille lister ved neste valg i Nord-Irland.

Ny fiende

Fra 1969 til fredsavtalen i 1998 ble Nord-Irland herjet av krig mellom terroristgrupper, britiske soldater og lokale politiavdelinger. Den langvarige konflikten førte til at gruppene skapte sine egne gettoer, folk som ikke tilhørte deres religion ble jaget ut av området. Flyttet de ikke frivillig ble husene brent.

De protestantiske gruppene kontrollerer sine områder, de katolske og republikanske gruppene kontrollerer sine. De skaffer penger fra narkosalg og de krever penger av lokalbefolkningen for å «beskytte» dem.

For enkelte av disse gruppene er den nye fienden alle de som har en farget hud.

Minoritet

Folketellingen i 2001 viste at det er 1,7 millioner mennesker i Nord-Irland, av disse er hele 99,15 prosent hvite. Likevel klarer protestantiske rasister å sette i gang en forfølgelse ut fra rent rasehat. Kineserne begynte å komme dit fra 1960-årene og de fleste driver restauranter eller butikker. Pakistanerne kom senere og mange har tobakks— og avisforretninger. Noen arbeider som vaskehjelper eller sjåfører. Felles for disse gruppene er at de er arbeidsomme og fredelige.

Blant dem som er blitt angrepet er en sykepleier fra Filippinene, kinesiske og pakistanske restauranteiere og fargede bilister. En svart mann fikk bensin sprutet over seg og ble satt fyr på fordi han kjørte en bil med skilt fra den irske republikk. For ekstreme protestanter er alt og alle som minner om det katolske nabolandet Irland, av det onde.

Advart mot utleie

20. desember i fjor flyktet en kinesisk og en pakistansk familie fra Sør-Belfast etter at hjemmene deres ble angrepet. Tre dager etter jul måtte en familie fra Romania og en fra Pakistan flykte fordi husene deres ble tent på. Dette skjedde i det samme området der protestantene i 1969 brente ut hundrevis av katolske familier.

William Faulkner som eier Aspley Homes eiendomsformidling på Donegall Road fortalte for et par uker siden at han er blitt advart av protestantiske terrorister to ganger mot å leie ut til utlendinger. Han mener rasisme er blitt den nye fiende for arbeidsløse protestanter, tidligere var det katolikkene.

De som kan stanse rasismen er de politiske talsmann for protestantiske terroristgrupper, men de har hittil vært tause.