Det hvite hus slo tilbake etter at lekkasjer fra rapporten til kongressrevisjonen GAO viser framgang bare på tre av 18 punkter som Kongressen har krevd en framdriftsrapport om, ifølge Washington Post.

Rapporten kommer på et kritisk tidspunkt i diskusjonen om Irak-krigen, bare noen uker før en viktig debatt i Kongressen om president George W. Bushs opptrapping i Irak.

Krav om framgang

Hittil har de fleste republikanere stått på Bushs side og demmet opp for demokratenes krav om å hente hjem styrkene. Men til gjengjeld har mange av dem krevet at det dokumenteres betydelig framgang innen september for at de ikke skal hoppe av og gå imot Bushs strategi.

Det hvite hus understreket at GAO-rapporten er noe annet enn rapporten som Kongressen har pålagt presidenten å legge fram i september om resultatene av utplasseringen av 30.000 flere soldater i Bagdad og andre steder i Irak.

En talskvinne for Bush, Dana Perino, sa at GAO hadde satt så høye krav i sine 18 punkter at det var så godt som umulig for Irak å innfri dem.

Talsmannen for Det hvite hus, Tony Snow, sa senere at det ikke er noen hemmelighet at mange av punktene ikke er oppfylt, men at det likevel har vært betydelig framgang i retning av å innfri flere av dem.

Demokratene reagerer

Demokratene på sin side reagerte skarpt på GAO-rapporten og sa at den bare bekrefter deres argument om at USA må trekke soldatene ut av Irak og sette søkelyset på kampen mot terrorisme.

De og noen republikanere sier at det betyr lite om det kan registreres en viss framgang militært de siste ukene. Det som teller, er om den irakiske regjeringen er i stand til å gjennomføre politiske reformer som kan bidra til å redusere den sekteriske volden i landet. Ellers er en amerikansk styrkeøkning nytteløs.

Presidenten i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa at Bush «fortsetter å kreve at amerikanske soldater ofrer mer og at skattebetalerne betaler milliarder til for en irakisk regjering som er uvillig eller ute av stand til å gjennomføre reformer».

Presidentkandidaten John Edwards anklaget Bush for å leve i en fantasiverden, mens flertallslederen i Senatet, Harry Reid, beskyldte Det hvite hus for å produsere avledende informasjon i stedet for en objektiv analyse av situasjonen i Irak.