Selv om regjeringen hevder at framstillingen av etterretningsrapporten i mediene ikke gir et fullstendig bilde av innholdet, er det sannsynlig at den vil svekke et av republikanernes viktigste valgkampkort: påstanden om at krigen i Irak har gjort USA tryggere.

Rapporten tyder på det stikk motsatte, og den når offentligheten samtidig som meningsmålinger viser at partiet kan miste kontrollen over begge kamrene i Kongressen i det kommende mellomvalget.

Motstridende

President George W. Bush har gjentatte ganger sagt at Irak er et viktig frontavsnitt i «krigen mot terror». Han advarer mot demokratenes forslag om å trekke soldater ut av Irak, og mener slike forslag viser hvorfor ansvaret for den nasjonale sikkerheten ikke må overlates til opposisjonen.

– Sikkerheten til den siviliserte verden avhenger av seier i krigen mot terror. Og den avhenger av seier i Irak, sa Bush i en tale i august.

Men etterretningsrapporten som var skrevet som en intern evaluering av kampen mot terrorisme, slår fast at Irak er blitt det viktigste området for rekruttering av islamister til voldelige grupper, ifølge The Washington Post.

Etterretningsorganisasjonene er også bekymret over utsiktene til at militante islamister som nå kjemper i Irak, før eller siden vil vende tilbake til sine hjemland og kaste seg inn i lokale konflikter.

– Spiker i kista

Den demokratiske senatoren Edward Kennedy sier rapporten setter den siste spikeren i kista med Bushs argumenter for å invadere Irak.

– At vi trenger en ny retning i Irak for å vinne krigen mot terror og gjøre amerikanerne tryggere, kunne ikke vært mer åpenbart. Likevel holder den sittende administrasjonen egenrådig fast på en feilslått strategi som går ut på å holde stø kurs, mener Kennedy.

Mulighet

Valgforskeren Cornell Belcher tror demokratene nå har den beste muligheten siden Reagan-epoken på 1980-tallet til å ta stemmer fra grupper som vanligvis blir sett på som republikanernes grunnfjell, ifølge magasinet Time. Typiske republikanske grupper er kirkegjengere, unge menn og menn i Sørstatene.

Redaktøren i tidsskriftet Gallup Poll, Frank Newport, spår en «velgertsunami» til fordel for demokratene – men kun dersom partiet evner å utnytte den unike muligheten.

Flere har pekt på at demokratene er avhengige av å komme opp med egne alternativer, og presentere en visjon om hvordan kampen mot terror og Irak-krigen skal håndteres. Ifølge strategene til den republikanske motparten er det her demokratene kan ha sin akilleshæl.

Dessuten finnes det enkelte tegn i tiden som er til republikanernes fordel, blant annet synkende bensinpriser og oppslutningen rundt president Bush, som for øyeblikket fortsatt er lav, men på vei oppover.