Selv om skadene han fikk i attentatforsøket i Dili mandag er svært alvorlige, mener legene i Australia at han blir helt bra igjen.

Direktør ved Royal Darwin Hospital, Len Notaras, sier at han mandag kveld gjennomgikk en to og en halv time lang operasjon, den andre siden attentatet, og at han vil være på intensivavdelingen til neste uke.

– Tre kirurger arbeidet med de tre skuddsårene han fikk, sa Notaras og la til at enda en operasjon blir nødvendig i løpet av de neste 36 timene.

Ramos-Horta ble fløyet med ambulansefly til Darwin i Australia få timer etter at han ble såret i attentatet mandag morgen. Statsminister Xanana Gusmão ble også utsatt for et attentat, men unnslapp uten skader.

Fragmenter av kuler

Legene i Darwin sier de har funnet fragmenter av en kule i en av Ramos-Hortas lunger. Biter av en annen kule er fortsatt i kroppen hans og skal fjernes under den neste operasjonen.

Notaras sa at Ramos-Horta tapte mye blod etter attentatet og at han ville dødd om han ikke var tatt hånd om i tide.

Han sa de neste 36 til 48 timene blir avgjørende, men at Ramos-Horta blir helt bra om det ikke skulle inntreffe uventede komplikasjoner som infeksjoner. Han sa at presidenten er i god form og at kroppen har reagert bra på behandlingen.

Rolig i Dili

I Dili syntes situasjonen å være rolig. Sikkerhetsstyrkene og utenlandske soldater er klare til å håndtere uro, men den ventede reaksjonen fra opprørsstyrkene etter at deres leder Alfredo Reinado ble drept under attentatforsøket, uteble.

Fungerende president Vicente Guterres kunngjorde at unntakstilstanden som er innført, forlenges i ytterligere to dager. Alle demonstrasjoner er forbudt, og politiet har myndighet til å gjennomføre husundersøkelser uten tillatelse.

Samtidig ankom de første av 200 ekstra soldater som Australia har sendt for å styrke de fredsbevarende styrkene i det lille landet. Et australsk krigsskip kom også til Øst-Timor.

Neste uke besøker Australias statsminister Kevin Rudd Dili etter invitasjon fra Gusmão for å vise at Australia står fullt og fast bak Øst-Timors regjering.

Svikt i sikkerheten

Meldinger om svikt i sikkerhetsrutine gjør at det kan gå mot en oppvask etter attentatet.

Ramos-Hortas svigersønn João Carrascalão beskylder ifølge timoresiske og australske medier FN-styrkene for å ha latt Ramos-Horta ligge og blø i en time mens de satte opp sperringer rundt boligen, før de lot portugisisk politi hente ham og bringe ham til sykehus.

En av presidentens nære venner og rådgivere, James Dunn, sier det virker som FN sviktet når det gjelder sikkerheten, spesielt siden det hadde gått rykter i byen i tre dager om kupplaner.

– Disse bilene måtte kjøre tvers gjennom Dili, forbi politiposter og veisperringer, ikke langt fra det australske militære hovedkvarteret. Likevel gjorde de nettopp det tidlig om morgenen uten å bli stoppet, sa Dunn, som tidligere var australsk konsul i Øst-Timor.

Ramos-Horta var nettopp kommet tilbake fra en joggetur tidlig om morgenen da han ble angrepet av attentatmennene som var kommet til boligen hans i to biler.

Legene mener at Øst-Timors president José Ramos-Horta blir helt bra igjen etter attentatforsøket mandag. Han har gjennomgått to operasjoner på sykehus i Australia og blir liggende på intensivavdelingen til neste uke.
BAZUKI MUHAMMAD