19 elever og to lærere fra Sygna vidaregåande skule er blant de mange millioner som rammes av budsjettkrisen i USA.

Tirsdag klokken 11 har klassen bestilt omvisning i Kongressen.

— Vi møter opp som avtalt, så får vi se hva det blir til, sier lærer Frode Kleppe Holgersen en time etter at fristen gikk ut for budsjettvedtaket i Kongressen.

Møter opp

- Har dere en plan B?

— Den er som plan A. Vi møter opp og ser hva som skjer. Jeg regner med at omvisningene i Kongressen er blant det første som stenger. I så fall får vi se på bygget fra utsiden og gå over Washington Mall til Det hvite hus. Det var tidligere omvisning der også, men det var slutt for få år siden på grunn av budsjettkutt, forteller han.

De ansatte ved The Capitol brukte sin siste dag på jobb til å sende en epost til klassen og advarte om konsekvensene av budsjetthavari. Rådet fra de statsansatte i Kongressen var å følge med på nyhetene.

- Mye å lære

photoUSA-klasse.jpg

Skoleklassen fra Balestrand er på en drøy ukes studietur i USA. Turen startet med fire dager i New York, før klassen tok toget til hovedstaden. Torsdag er de tilbake i Bergen.Det er andre året at Sygna spanderer slik tur på tredjeklassingene sine.

Skoleturen høres mer kostbar ut enn den er, sier læreren.

— Flybilletter kjøpte vi billig allerede i janur og all overnatting underveis er rimelig. Mye av opplegget vårt her borte er også gratis, som for eksempel omvisning i Kongressen. Vi har regnet på det og funnet ut at det koster like mye å sende elevene ut på tur i Europa som til USA.

- Lar det seg forsvare faglig?

— Uten tvil. Jeg underviser i historie og samfunnsfag og jeg må si at det å være i USA og oppleve verdens maktsentrum på nært hold har stor verdi. Elevene lærer også mye av å ta seg rundt i storbyer. Hver dag holder elevene forberedte foredrag for hverandre om amerikansk historie og andre forhold i USA, sier Holgersen.