Drapet på Valentin Tsvetkov (54), guvernør i Russlands østligste region Magadan, skjedde på den travle Nye Arbat-gaten.

Det er den mest bevoktede gaten i hele Russland siden president Vladimir Putins væpnede bilkortesje og andre toppolitikere pleier å kjøre her hver dag. Likevel klarte attentatmannen å unnslippe i en bil.

Tsvetkov var sammen med sin kone, en assistent og en livvakt da en mann løsnet skudd med en pistol med lyddemper rundt klokka 9 lokal tid. Politikeren ble truffet i hodet og brystet. Assistenten ble såret.

Bestillingsdrap

Politiet sier attentatet utvilsomt var et bestillingsdrap, kanskje med økonomisk motiv. Gjerningsmannen kastet fra seg drapsvåpenet da han flyktet, og fluktbilen ble funnet forlatt litt senere.

Magadan er rik på gullforekomster. I sovjetisk tid var fylket, som ligger sju tidssoner fra Moskva, også beryktet for mange av Stalins straffeleire.

President Vladimir Putin og riksadvokat Vladimir Ustinov skal lede etterforskningen av drapet sammen med innenriksminister Boris Gryzlov, noe som sier alt om hvor høyt denne saken prioriteres.

Flere medlemmer av nasjonalforsamlingen, Dumaen, har rasende forlangt at personene bak drapet må tas.

— Det kriminelle miljøet føler de kan gjøre hva de vil uten at det får følger for dem, sa ordstyrer i Dumaen, Gennadij Seleznjov, som anklager politi og påtalemyndigheten i landet for ineffektivitet.

Tråkket mafiaen på tærne

Flere framtredende politikere tror Tsvetkov har pådratt seg mafialedernes vrede i Magadan-fylket ved å forsøke å regulere en del lukrative, ulovlige foretak - blant annet innen gruvedrift og fiskeri.

— Det er helt klart at guvernøren blandet seg bort i noen andres interesser, sier Sergej Mironov, leder for Føderasjonsrådet som er nasjonalforsamlingens førstekammer.

I Føderasjonsrådet sitter guvernører og presidenter for Russlands 89 fylker og republikker.

Det andre politikerdrapet

Tsvetkov ble valgt til guvernør i Magadan i 1996 og gjenvalgt for to år siden. Han har vært medlem av begge kamrene i den russiske nasjonalforsamlingen og er den mest høytstående politiker som er blitt likvidert i Russland i postkommunistisk tid.

Det er det andre drapet på en russisk politiker på under to måneder. Tre viseguvernører er blitt likvidert siden 1997, og attentat mot to andre guvernører har mislykkes. Åtte medlemmer av Dumaen er også blitt likvidert, sier ordstyrer Seleznjov.

(NTB)

Politietterforskere undersøker liket av Valentin Tsvetkov, guvernør i Magadan-fylket. Guvernøren i det gullrike fylket ble skutt og drept i morgenrushet ikke langt fra Kreml i Moskva sentrum fredag.
FOTO: REUTERS