Amerikanske og britiske styrker angrep Afghanistan med rundt 50 Tomahawk krysserraketter søndag kveld, før de sendte en armada av bombefly.

Mål i hovedstaden Kabul ble bombet i tre omganger. De første flyene fløy over hovedstaden klokken 18.20 norsk tid søndag. Himmelen lyste opp av bomber og raketter som ble sendt mot mål i hovedstaden eller nær flyplassen nord for byen fra fly i stor høyde og fra ubåter.

Også Kandahar, som er religiøst sentrum for Taliban i Afghanistan, Jalalabad nær grensen til Pakistan, Herat og Farah vest i landet, Kunduz nær Tadsjikistan og Mazar-i-Sharif ble angrepet.

Droppet gudstjenesten

President George W. Bush informerte lederne i Kongressen lørdag om at de første angrepene ville begynne neste dag.

En kilde i Det hvite hus sier president Bush drøftet de planlagte angrepene med Storbritannias statsminister Tony Blair lørdag. Søndag kontaktet Bush og visepresident Dick Cheney den politiske ledelsen i Canada, Frankrike, Tyskland, Egypt, Israel, Japan, Jordan, Pakistan, Russland, Saudi-Arabia og Usbekistan, foruten NATO-alliansen.

Bush pleier å være fast kirkegjenger søndagene, men denne søndagen dro han tidlig fra Camp David, der han oppholdt seg med to medarbeidere. Han vendte tilbake til kontoret i Det hvite hus, og kontaktet EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana, Russlands president Vladimir Putin og Frankrikes president Jacques Chirac for å informere om at angrepene ville begynne. Senere opptrådte han i TV.

Portforbud

Angrepene søndag var myntet på verken Osama bin Laden eller noen andre, men hadde til hensikt å ødelegge Talibans militære slagkraft og forsvarsevne mest mulig.

Det var søndag kveld og natt til mandag umulig å bedømme hvor omfattende ødeleggelsene er etter bombeangrepene, på grunn av portforbudet som trådte i kraft like før angrepene startet.

Men folk strømmet ut i gatene da de første angrepene mot Kabul var over, og speidet engstelige mot himmelen. Taliban-soldater skjøt med rifler og automatvåpen i lufta og beordret folk inn i husene igjen.

Kabul ble mørkelagt under det første angrepet. Det er uvisst om angrepet var årsaken til det, eller om Taliban koblet ut strømmen. Senere kom den tilbake igjen.

I Kandahar fortalte innbyggere om panikk i byen som er tilhold for Talibans ledere og religiøse overhode, mullah Omar.

— Folk forsøker å flykte. De er svært skremte og veldig redde, fortalte en innbygger til Reuters.

Osama bin Laden og hans beskytter, mullah Omar, skal begge ha overlevd angrepene, ifølge Talibans eneste ambassadør, mullah Abdul Salam Zaeef i Islamabad.

— Takk Gud, svarte Zaeef da han ble spurt sent søndag om de to var i live.

- Bomber tv-bygning

Opposisjonens talsmann Mohammad Habil sier de amerikanske og britiske angrepene i tillegg til flyplassen i Kabul har vært rettet mot presidentpalasset, kringkastingsbygningen og mot luftverninstallasjoner øst for byen.

Et angrep ved 21-tiden om kvelden traff flyplassen i Kunduz, sier han.

— Vi har fått opplysningene fra kildene våre i disse byene, sa Habil.

Habils bror, Mohammad Fahim, er militær leder for Nordalliansen som kjemper mot Taliban. Habil sier opposisjonen har direkte kontakt med Washington.

— Angrepene vil ødelegge Talibans kommandolinjer og kontrollsystemer, hevder Habil. Nordalliansen har tilbudt seg å delta militært i den amerikanske antiterroraksjonen i Afghanistan.

USA varsler flere angrep

— Vi er på et tidlig stadium av operasjonen. Første fase av angrepet er ennå ikke over, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld etter angrepene tidligere søndag kveld.

Både luft-, land- og sjøbaserte våpen var i bruk i den første fasen av angrepet, opplyste Rumsfeld, og understreket igjen at målet er å bekjempe terrorister og de som skjuler terrorister.

I alt 15 amerikanske bombefly, 25 angrepsfly og 50 krysserraketter ble brukt i første fase av angrepet. Parallelt med angrepet skal amerikanerne også ha sluppet mat og annen nødhjelp over Afghanistan.

— Det viktigste målet med angrepet på Afghanistan søndag er å få kontroll over luftrommet og fjerne enhver trussel fra antiluftskyts, sa Rumsfeld to og en halv time etter at amerikanske og britiske krysserraketter ble avfyrt mot Afghanistans hovedstad Kabul og byene Kandahar og Jalalabad.

Rumsfeld sa det ikke var kommet informasjon om ødeleggelser på eller nedskytinger av amerikanske fly under angrepet på Afghanistan, som startet litt etter klokken 18.30 norsk tid.

PRESSEKONFERANSE: Forsvarsminister Rumsfeld varslet søndag at angrepene vil fortsette i lang tid.