Minst 15 mennesker ble drept da rakettene traff det travle markedet midt i byen, ifølge irakiske talsmenn. Andre kilder oppgir opptil 45 drepte, melder NTB. I tilleg skal minst 30 ha blitt skadet i angrepet.

En korrespondent fra nyhetsbyrået Reuters melder at han så 15 drepte på gaten. De drepte lå nær tre sterkt skadde boligblokker. Alle var tilsynelatende drept av raketter. Flere biler i nærheten var i brann. Irakisk sivilforsvar opplyser at markedet ble rammet av to raketter.

USA bekrefter

Hundrevis av mennesker flyktet i panikk da rakettene traff. Flere leiligheter ble ødelagt av eksplosjonene. Etterpå samlet det seg en folkemengde som ropte slagord mot amerikanerne.

USA innrømmer onsdag kveld at sivile kan ha blitt drept under bombingen av Bagdad onsdag morgen. I en uttalelse fra den amerikanske sentralkommandoen heter det at britiske og amerikanske fly brukte presisjons-raketter til å angripe ni irakiske bakke til bakke-raketter og utskytningsramper som var plassert i boligområder i Bagdad.

— De fleste av (de irakiske) rakettene var plassert mindre enn 90 meter fra hus, heter de i uttalelsen fra den amerikanske sentralkommandoen i Qatar. Uttalelsen nevner ikke konkret sivile dødsfall, men overskriften er «sivil ødeleggelse mulig.»

650 drept ved Najaf

Rundt 650 irakiske soldater er drept i harde kamper mellom Kerbala og Najaf sør for Bagdad, hevder en amerikansk offiser.

— Rundt 650 irakere er drept de siste 24 timene i Najaf-området, sa etterretningsoffiser John Altman, som er major i 3. infanteridivisjon. Tallet er langt høyere enn det Pentagon tidligere har gått ut med.

Ved midnattstider så kamphandlingene ut til å være over, ifølge talsmenn for de amerikanske styrkene.

Ulike rapporter

Den amerikanske fjernsynskanalen CNN rapporterer at de irakiske tapene være så store som 500 soldater. En tjenestemenn i forsvarsdepartementet Pentagon snakket om 300 døde, mens andre talsmenn oppga tall som varierte mellom 150 og 500 irakiske falne.

3. infanteridivisjon opplyste i går at den hadde drept rundt 500 soldater mandag og søndag.

Amerikanerne hadde satt inn pansrede styrker i slaget, som raste i området mellom Kerbala og Najaf, omtrent ti mil sør for den irakiske hovedstaden Bagdad. En av Pentagons talsmenn benektet at motstanderne var den fryktede irakiske Republikanergarden.

Nye luftangrep

Sør i Irak fortsatte kampene inne i den strategisk viktige byen Basra. Den britiske generalmajoren Peter Wall hevder at deler av sivilbefolkningen i byen hadde gjort opprør mot Saddams soldater, men kunne ikke si noe om hvor omfattende opprøret var.

Øyenvitner fortalte om en rekke eksplosjoner nær huset.

En talsmann for USAs forsvarsdepartement Pentagon sa også at fjernsynshuset og irakernes utstyr for satellittkommunikasjon hadde vært blant angrepsmålene.

Svarte skjermer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters' medarbeider Nadim Ladki inne i Bagdad ristet bakken i den irakiske hovedstaden etter en serie kraftige eksplosjoner onsdag. - De hamrer virkelig løs på hele området, sa han.

Sent tirsdag kveld gikk fjernsynsskjermene i deler av Irak i svart, men sendingene ble gjenopptatt etter forholdsvis kort tid. En tjenestemann i den irakiske rikskringkastingen sa at avbruddet skyldtes "tekniske problemer".

Natten oppsummert

Nattens viktigste begivenheter i Irak-konflikten

  • Amerikanske kampfly angrep et mål i Nord-Irak, som angivelig skal være en treningsleir for terrornettverket al-Qaida.
  • USA og Storbritannia rettet også nye angrep mot den irakiske hovedstaden Bagdad, der fjernsynshuset og anlegg for satellittkommunikasjon skal ha vært blant hovedmålene.
  • Til tross for krigen, fortsetter Irak å pumpe olje gjennom sin rørledning til Tyrkia, men oljen kommer ikke videre fordi det ikke fins tankskip som kan ta lasten, sier folk i oljebransjen.
  • Hundretusenvis av demonstranter marsjerte tirsdag kveld gjennom gatene i flere storbyer i Midtøsten, med støtteerklæringer til Irak og landets leder Saddam Hussein.