Sosialisten Rajapakse fra Sri Lankas Frihetsparti (SLFP) fikk 50,33 prosent, og sikret seg drøyt 180.000 flere stemmer enn tidligere statsminister Ranil Wickremesinghe fra det borgerlige partiet UNP.

– Statsministerens kontor oppfordrer alle til å feire folkets seier på en fredelig måte, het det i en kunngjøring i morgentimene.

Moskéangrep Samtidig med at Sri Lankas nye president ble utropt, kom meldinger om at fire muslimer ble drept under et angrep mot en moské øst i landet.

Minst 25 troende som deltok under fredagsbønnen ble såret da ukjente menn kastet håndgranater inn i moskeen i Akkaraipattu, 350 kilometer øst for hovedstaden Colombo.

Muslimer i området skal ha nektet å gi etter for kravet fra de tamilske LTTE-opprørerne om å boikotte torsdagens presidentvalg.

Regjeringshæren og politiet mistenker LTTE-soldater for å ha stått bak angrepet.

Folkeavstemning Torsdagens presidentvalget ble på forhånd karakterisert som en folkeavstemning om hvordan Sri Lanka skal finne en løsning på den lange og blodige konflikten i landet.

Wickremesinghe lovet i valgkampen å føre fredsprosessen til en avslutning innen to til tre år dersom han vant.

Wickremesinghe var statsminister da en våpenhvileavtale ble inngått mellom regjeringen i Colombo og Tamiltigrene i februar 2002.

Kritikk av Norge Rajapakse gikk i valgkampen hardt ut mot både fredsprosessen og våpenhvileavtalen, og hevdet at «utenlandsk innblanding» har bidratt til å vanskeliggjøre situasjonen.

Det siste kunne vanskelig oppfattes som noe annet enn kritikk av Norges rolle som tilrettelegger i fredsprosessen.

— Jeg er dypt overbevist om at vi trenger å tenke fra et nytt perspektiv og innta en ny holdning hvis vi skal finne frem til en varig løsning på konflikten, lød budskapet fra Rajapakse i valgkampen.