Det endelige resultatet fra valget blir først presentert senere onsdag, men da 85 prosent av stemmene var talt opp, lå Mahinda Rajapakse ifølge den statlige fjernsynsstasjonen Rupavahini an til klar seier.

Ifølge kilder i den statlige valgkommisjonen var det i morgentimene talt opp 4,99 millioner stemmer i Rajapakses favør, mens hans fremste utfordrer, tidligere forsvarssjef Sarath Fonseka hadde fått 3,39 millioner stemmer.

Rajapakse hadde dermed sikret seg et forsprang på 1,6 millioner stemmer, mens det gjensto å telle opp under 1,5 millioner stemmer.

Omringet

Før valgresultatet ble odffentliggjort omringet regjeringsstyrker hotellet til presidentkandidat og tidligere forsvarssjef Sarath Fonseka på Sri Lanka.

– Disse folkene har omringet hotellet med militære og truet sikkerhetsfolkene mine, sier Fonseka på telefon til nyhetsbyrået Reuters tidlig onsdag morgen.

Den tidligere forsvarssjefen legger til at han tror soldatene har til hensikt å arrestere ham.

En høytstående kilde i regjeringsstyrkene, som ikke ønsker å bli navngitt, hevder på sin side at Fonseka er satt under oppsikt for at han ikke skal ha mulighet til å gjennomføre statskupp. Myndighetene frykter at han skal prøve seg på et kupp i samarbeid med folk som fortsatt støtter ham i hæren.

– Desertører

En militær talsmann bekrefter at hotellet i hovedstaden Colombo er omringet av soldater og sier det foreligger informasjon om at desertører fra hæren befinner seg inne i bygningen.

– Vi har bedt dem om å overgi seg, men de har ikke kommet ut, sier brigadegeneral Udaya Nanayakkara.

Fonseka er den viktigste utfordreren til sittende president Mahinda Rajapakse i valget.

Det anslås at valgoppmøtet er på om lag 70 prosent.

Fyrverkeri

Medieminister Anura Priyadharshana mener Rajapakse, som i likhet med utfordreren Fonseka tilhører den singalesiske majoriteten på Sri Lanka, vil vinne en historisk seier.

— Personlig må jeg si at resultatet er bedre enn ventet, fremholder ministeren.

Samtidig som de foreløpige resultatene fra valglokalene strømmet inn, sendte Rajapakses tilhengere opp fyrverkeri i Colombo. En statlig TV-kanal advarte imidlertid om at Fonseka planlegger en sammensvergelse mot presidentens seier.

Beskyldninger

Begge hovedkandidatene har i forkant av valget beskyldt hverandre for å ville gripe makten med ulovlige midler.

I innspurten av valgkampen hevdet Fonseka at regjeringen hadde planer om enten å fikse valget eller å pågripe ham hvis han vant. Beskyldningene ble avvist av representanter for myndighetene, som mente president Rajapakse uansett ville vinne og at han derfor ikke hadde grunn til å jukse.

Da Fonseka skulle avlegge stemme tirsdag, fikk han beskjed om at han ikke sto oppført i listen over velgere, til tross for at han selv insisterte på å ha sendt inn registreringspapirene.

Episoden fikk srilankiske myndigheter til å varsle at de ville forsøke å få den tidligere hærsjefen erklært uegnet som presidentkandidat.

Bitter rivalisering

Rajapakse og Fonseka var allierte i kampen mot den tamilske geriljaen LTTE, som endte med at opprørerne ble knust etter nesten fire årtiers borgerkrig. Men bare måneder etter Tigrenes nederlag i mai i fjor røyk de uklar, og Fonseka bestemte seg for å stille mot Rajapakse i presidentvalget.

– Disse folkene har omringet hotellet med militære og truet sikkerhetsfolkene mine

General Sarath Fonseka

Valgkampen utviklet seg til en bitter og personlig rivalisering mellom de to hovedkandidatene etter at Fonseka beskyldte Rajapakse for å skyve ham til side og ta æren for krigsseieren selv.

En brokete allianse av opposisjonelle med motstridende ideologier slo seg etter hvert sammen til støtte for Fonseka, utelukkende med det mål for øye å slå ut Rajapakse.

Til tross for at krigen er slutt, har valgkampen vært skjemmet av en rekke voldsepisoder. Til sammen er fire mennesker drept, mens flere hundre er blitt såret.

TILHENGERE av den sittende presidenten.
Rafiq Maqbool