— Med denne prisen vil Raftostiftelsen rette en kraftig appell til Kina om å føre en politikk som ivaretar sivile, økonomiske og kulturelle rettigheter for uigurene og andre minoriteter i Kina, sa Raftoprisen styreleder, Arne Liljedahl Lynngård da tildeling ble kunngjort i september.

Uten hovedpersonen

Kadeer selv sitter fengslet i Kina. Hennes mann og datter er flyktninger i USA og nektes utreise til Norge fordi papirene ikke er i orden.

Dermed må prisutdeling søndag holdes uten hovedpersonen selv eller hennes nærmeste familie til stede.

Men Raftostiftelsen og det vesle uiguriske samfunnet i Bergen sørger likevel for at prisen blir grundig markert og feiret.

I går kom Liljedahl Lynngård tilbake til Bergen etter et besøk hos Stortingets utenrikskomité sammen med president for uigurenes organisasjon i Amerika, Nury Turkel.

I dag arrangeres Raftoseminaret på Hotel Admiral i Bergen med blant andre lederen for uigurenes verdensorganisasjon, Erkin Alptekin, og verdens fremste eksperter på minoriteter i Kina til stede.

Lørdag er det konsert på Troldhaugen og fest i Fensalen før selve prisutdelingen søndag.

Håp om kortere straff

Kadeer ble fengslet i 1999 og dømt til åtte års fengsel, men Lynngård håper straffen blir innkortet slik at hun slipper ut i 2006.

Rebyia Kadeer har utmerket seg i kampen for uigurenes rettigheter og mot økonomisk og sosial marginalisering. Det er dette arbeidet hun denne helgen tildeles Raftoprisen for.

Før Kadeers mann - som selv er en tidligere politisk fange - dro til USA i 1997, var hun en vellykket forretningskvinne og et symbol på hvordan minoriteter kunne lykkes i Kina.

Etter at mannen dro ble forholdet til myndighetene stadig dårligere og ytterligere forverret av ektemannens kritikk av Kina i USA.

PRISVINNER: Rebiya Kadeer.