ATLE M. SKJÆRSTAD

Kadeer har sittet fengslet i Kina seks år for sin kamp for å bedre kårene for den islamske, tyrkisktalende uighur-befolkningen i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina.

Selv vet ikke Kadeer at hun har fått prisen, all kontakt med verden utenfor fengselet er sterkt kontrollert, og ifølge opplysninger Raftostiftelsen har fått, er det til nå ingen som har tatt mot til seg for å fortelle henne om tildelingen av frykt for reaksjoner fra de kinesiske myndighetene. Det forteller Raftostiftelsens formann Arne Lynngård til Bergens Tidende.

Opplysningene om tildelingen, som er kringkastet via den USA-finansierte Radio Free Asia, er imidlertid kommet ut i provinsen, og 29. november samlet store grupper uighurer seg på restauranter for å markere sin glede over tildelingen.

Ikke til Norge

Opprinnelig skulle Kadeers ektemann Sidik Haji Rouzi, som nå bor i eksil i USA, kommet til Norge sammen med datteren Akida for å motta prisen under det tradisjonelle prisarrangementet i november.

Men verken amerikanske eller norske myndigheter ville medvirke til at de fikk nødvendige reisedokumenter.

Raftostiftelsen har siden arbeidet for å få i stand en overlevering av prisen i USA. Utenriksdepartementet har imidlertid avslått bruk av den norske ambassaden i Washington DC til et slikt arrangement med henvisning til Raftoprisens uavhengighet.

I stedet blir det nå den monumentale Kongressbygningen som blir rammen rundt arrangementet. Det er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Raftostiftelsen, Uighur-Amerika Foreningen, Den nasjonale stiftelsen for Demokrati og Kongresslobbyen for Menneskerettigheter.

En rekke fremstående Kongressmedlemmer har sagt de vil delta i tildelingsseremonien onsdag sammen med representanter for amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner og vinneren av Raftoprisen 2003, eritreiske Paulos Tesfagiorgis. Raftostiftelsen har også forsøkt å komme i kontakt med prisvinneren fra 1991, Jelena Bonner, som i øyeblikket er i USA, for å invitere henne til seremonien i Kongressen. Norges ambassade blir representert med en tjenestemann på lavt nivå. Flere medlemmer av Kongresslobbyen «Venner av Norge» vil delta.

Irriterte kinesere

Kinesiske myndigheter er blitt provosert av tildelingen. Qiang Ma, talskvinne for den kinesiske ambassaden i Oslo, har tidligere uttalt at Raftostiftelsen farer med usann informasjon:

— Rettssaken mot Rebiya Kadeer og dommen var en konsekvens av at hun er en kriminell. Fengslingen er derfor rettferdig. Pristildelingen er et forsøk på å splitte Kina, det er ingen grunn til internasjonal innblanding i kinesisk politikk, sa Ma. Hun pekte på at en offisiell norsk støtte til prisen kan sette samarbeidet mellom Norge og Kina i fare.

Her finner vi antakelig forklaringen på norske myndigheters tilbakeholdenhet, både når det gjaldt reisedokumenter, og manglende vilje til å stille Washington-ambassaden til rådighet for overleveringen av prisen til Kadeers familie.

PÅ VEI TIL USA: Formannen i Raftostiftelsen, Arne Lynngård, reiser sammen med blant andre Gunta Venge, leder for Raftostudentgruppen, til Washington for å overlevere prisen for 2004 til Rebiya Kadeers familie. <br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN