Bemerkelsesverdig mange ganger siden Raftoprisen ble delt ut for første gang i 1987, har utmerkelsen skapt presedens for den gjeveste fredsprisen:

  • I 1990 fikk demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi fra Burma Raftoprisen. Året etter ble hun hedret med Nobels fredspris.
  • I 1993 ble José Ramos-Horta på vegne av folket i Øst-Timor tildelt Raftoprisen for å ha stått opp mot Indonesias invasjon. Tre år senere mottok han og Carlos Filipe Ximenes Belo den gjeveste fredsprisen.
  • Sør-Koreas president Kim Dae-jung fikk Raftoprisen i 2000 for sitt arbeid for fred og demokrati i Korea og Øst-Asia. Samme år fikk han Nobels fredspris.
  • Året etter ble Shirin Ebadi hedret med Raftoprisen for sin innsats for menneskerettighetene i Iran. Den gjeveste fredsprisen ble hun tildelt i 2003.

Raftostiftelsens styreleder Arne Liljedahl Lynngård er veldig godt fornøyd med at Nobels fredspris flere ganger har gått til vinnere av Raftoprisen.

– Det er selvsagt veldig flott når Nobelinstituttet har satt søkelyset på spørsmål som vi også er opptatt av. Da løftes sakene opp på enda et nytt nivå. Nobels fredspris er den anerkjennelsen som gir maksimal oppmerksomhet i verden i dag, sier han til NTB.

FORNØYD: - Nobels fredspris er den anerkjennelsen som gir maksimal oppmerksomhet i verden i dag, sier Raftostiftelsens styreleder Arne Liljedahl Lynngård.